V celom svete silnie hnutie, ktorého cieľom je zaradiť do našich jedálničkov hmyz. Niekomu sa to môže zdať nechutné, ale konzumácia hmyzu má dlhú tradíciu. Niektorí vedci dokonca nazývajú hmyz „superpotravinou“, pretože oproti mäsu dokáže telu dodať až štvornásobok proteínov za cenu rovnakého množstva potravy, uvádza Tofugu.
Japonsko je krajina známa vysokou úrovňou služieb. Ak teda Japonec zatúži po chutných kobylkách, má ich mať! V uliciach japonských miest sa začali objavovať automaty s občerstvením, ktoré ponúkajú na jedenie červy, chrobáky, kobylky, škorpióny, pavúky a iné drobné živočíchy.
Canned mixed bugs. This is my favorite vending machine sighting to date. Spotted in Nakano Broadway. pic.twitter.com/wy6piuuffv
— Matt Alt (@Matt_Alt) August 25, 2020
Ani Japonci nie sú na tieto pochúťky zvyknutí
Z nášho pohľadu sa môže zdať, že v – pre nás exotickom – Japonsku má konzumácia hmyzu normálne miesto, takže to zrejme nebude pre tamojších obyvateľov nič zvláštne. V skutočnosti ide o veľmi zriedkavý fenomén, ktorý sa vyskytoval hlavne v minulosti a prevažne na vidieku, a pre bežného Japonca z mesta je to rovnako nezvyčajné ako pre Európana. Na špecialitky z týchto strojov si netrúfne každý.
Existujú už aj tematické kuchárske knihy
Aj napriek tomu to vyzerá tak, že Japonsko začína dôverovať hmyzu na tanieri. Kuchár Shoichi Uchiyama už vyše 20 rokov skúma konzumáciu hmyzu a organizuje atraktívne workshopy, kde vyučuje prípravu kadejakých potvoriek. Okrem toho sa na japonskom trhu uchytilo niekoľko kuchárskych kníh s praktickými receptami.
Smelý youtuber už stihol nové automaty vyskúšať
Youtuber Katsumata Museum ochutnal hmyziu špecialitu a zdá sa, že bol celkom spokojný.