Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Utorok 4.3.2025
sk
Kazimír
cz
Stela
, Stella

Väčšina Slovákov robí pri jedení jabĺk túto chybu. Odborníci odporúčajú konzumovať ich takto

Odborníčka radí, ako získať maximum živín z tohto obľúbeného ovocia.


Väčšina zdraviu prospešných látok v jablkách sa nachádza práve v šupke a tesne pod ňou. Viac ako polovica vlákniny a flavonoidov je sústredená v povrchovej vrstve jabĺk, preto je vhodné konzumovať toto ovocie neošúpané.

Vláknina pôsobí ako prebiotikum a pomáha znižovať hladinu cholesterolu, zatiaľ čo flavonoidy predstavujú silné antioxidanty s potenciálom znižovať krvný tlak. Tieto informácie zdieľala Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava prostredníctvom sociálnej siete.

„Jablká sú ovocie veľmi bohaté na vlákninu – pektín. Ten má funkciu prebiotika, keďže je v hrubom čreve konzumovaný dobrými črevnými baktériami. Taktiež spomaľuje trávenie, čo podporuje urýchliť pocit sýtosti. Absorbuje do seba vodu, normalizuje stolicu a pomáha pri hnačkách i zápche. Pektín taktiež absorbuje žlčové soli v črevách, ktoré tvoria jednu zo základných zložiek. Z nich sa v tele tvorí cholesterol, čím znižujú hladiny cholesterolu v tele,“ ozrejmila Šranková.

Jablká obsahujú množstvo polyfenolov, najmä flavonoidov, ktoré pôsobia ako silné antioxidanty. Tieto látky môžu pomáhať pri znižovaní krvného tlaku, ochrane cievnych stien a znižovaní hladiny LDL cholesterolu, známeho aj ako „zlý“ cholesterol.

Shutterstock

Bohatý zdroj vitamínov a minerálov

Okrem spomínaných zdraviu prospešných látok jablká ponúkajú aj širokú škálu vitamínov a minerálov. Obsahujú vitamín C a vitamíny skupiny B, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri podpore nervového systému a tvorbe červených krviniek. Z minerálnych látok sú v jablkách zastúpené najmä horčík, vápnik a draslík.

Napriek tomu, že jablká obsahujú prirodzené cukry, sú vhodné aj pre diabetikov. Šranková vysvetľuje: „Obsahujú glukózu a sacharózu, ale sú bohaté najmä na fruktózu. Tá sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi, a preto sú jablká vhodné na konzumáciu pre diabetikov.“ Jablká vynikajú nízkym obsahom tukov, bielkovín a sodíka.

RÚVZ odporúča skladovať jablká v chladnom prostredí, mimo priameho slnečného žiarenia, keďže pri izbovej teplote dozrievajú výrazne rýchlejšie – až osemkrát. Najvhodnejšie je uchovávať ich oddelene od ostatného ovocia a zeleniny, pretože produkujú etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie iných plodov. „Vždy si jablká pred konzumáciou dôkladne umyte, keďže kupované jablká bývajú mnohokrát chemicky ošetrené,“ dodala Šranková.

Mohlo by ťa zaujímať:

KVÍZ: Zisti, či vieš od seba rozoznať rôzne druhy listovej zeleniny


Tagy:

Henrieta Balázsová
Žijem s novinárskym perom v ruke a nebojím sa ponoriť do rôznorodých tém. Od aktuálneho diania cez záhadné kriminálne prípady až po fascinujúce zákutia ľudskej psychiky - všetko je pre mňa inšpiráciou.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.