Väčšina zdraviu prospešných látok v jablkách sa nachádza práve v šupke a tesne pod ňou. Viac ako polovica vlákniny a flavonoidov je sústredená v povrchovej vrstve jabĺk, preto je vhodné konzumovať toto ovocie neošúpané.
Vláknina pôsobí ako prebiotikum a pomáha znižovať hladinu cholesterolu, zatiaľ čo flavonoidy predstavujú silné antioxidanty s potenciálom znižovať krvný tlak. Tieto informácie zdieľala Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava prostredníctvom sociálnej siete.
„Jablká sú ovocie veľmi bohaté na vlákninu – pektín. Ten má funkciu prebiotika, keďže je v hrubom čreve konzumovaný dobrými črevnými baktériami. Taktiež spomaľuje trávenie, čo podporuje urýchliť pocit sýtosti. Absorbuje do seba vodu, normalizuje stolicu a pomáha pri hnačkách i zápche. Pektín taktiež absorbuje žlčové soli v črevách, ktoré tvoria jednu zo základných zložiek. Z nich sa v tele tvorí cholesterol, čím znižujú hladiny cholesterolu v tele,“ ozrejmila Šranková.
Jablká obsahujú množstvo polyfenolov, najmä flavonoidov, ktoré pôsobia ako silné antioxidanty. Tieto látky môžu pomáhať pri znižovaní krvného tlaku, ochrane cievnych stien a znižovaní hladiny LDL cholesterolu, známeho aj ako „zlý“ cholesterol.

Bohatý zdroj vitamínov a minerálov
Okrem spomínaných zdraviu prospešných látok jablká ponúkajú aj širokú škálu vitamínov a minerálov. Obsahujú vitamín C a vitamíny skupiny B, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri podpore nervového systému a tvorbe červených krviniek. Z minerálnych látok sú v jablkách zastúpené najmä horčík, vápnik a draslík.
Napriek tomu, že jablká obsahujú prirodzené cukry, sú vhodné aj pre diabetikov. Šranková vysvetľuje: „Obsahujú glukózu a sacharózu, ale sú bohaté najmä na fruktózu. Tá sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi, a preto sú jablká vhodné na konzumáciu pre diabetikov.“ Jablká vynikajú nízkym obsahom tukov, bielkovín a sodíka.
RÚVZ odporúča skladovať jablká v chladnom prostredí, mimo priameho slnečného žiarenia, keďže pri izbovej teplote dozrievajú výrazne rýchlejšie – až osemkrát. Najvhodnejšie je uchovávať ich oddelene od ostatného ovocia a zeleniny, pretože produkujú etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie iných plodov. „Vždy si jablká pred konzumáciou dôkladne umyte, keďže kupované jablká bývajú mnohokrát chemicky ošetrené,“ dodala Šranková.