Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Pondelok 23.12.2024
sk
Nadežda
, Naďa
cz
Vlasta
Zdroj: ©Shutterstock

Vanilková príchuť z análnych žliaz bobra? Zopár šokujúcich faktov o našom jedle

Krém na opaľovanie v donutoch, hmyzie výlučky na cukríkoch alebo rádioaktívny banán. Niektoré fakty je možno lepšie nevedieť.

Potraviny našej dennej spotreby, ktoré si môžeme kúpiť v obchode, objednať v reštaurácii alebo zaobstarať iným modernejším spôsobom, majú svoju temnejšiu stránku, ktorú síce výrobcovia netaja, ale, logicky, sa ňou nikde ani nechvália. Jedlo je nevyhnutnou súčasťou života a výrobcovia majú oprávnený dojem, že v očiach spotrebiteľa by jeho cena klesla, ak by širšia verejnosť poznala niektoré tajné receptúry.

Celkom určite máš svoje obľúbené jedlá – možno aj tie nezdravé jedlá, chuťovky z detstva alebo skrátka niečo, čo máš radšej ako bežné jedlo. A možno túto svoju „pochutinu“ nájdeš aj v zozname, ktorý sme ti pripravili. Dobrú chuť! 

Pri čítaní postupuj opatrne a na vlastné riziko. Možno sa totiž už nikdy nebudeš pozerať na jedlo rovnakým spôsobom ako doteraz.

Malinová a vanilková príchuť môže pochádzať z análnych žliaz bobra

Bobry produkujú kastoreum – látku, ktorá sa niekedy používa ako potravinová prísada. Vylučujú ho zo svojich análnych žliaz a používajú ho na označenie svojho územia. Kastoreum obsahuje jemné tóny jahôd, malín a vanilky. Tento pach je teda vlastne celkom príjemný.

Vďaka svojej príťažlivej vôni môže byť kastoreum použité v parfumoch a iných vonných prípravkoch spolu s potravinárskymi arómami. Americký úrad pre potraviny a liečivá ho považuje za bezpečný, ale náklady s ním spojené spôsobili pokles jeho použitia v potravinárstve. V roku 2011 päť svetovo najväčších spoločností, ktoré vyrábajú vanilkové príchute, uviedlo, že nepoužili pri výrobe kastoreum. Takže ak si v lete dopraješ vanilkovú zmrzlinu, spomeň si na toho milého bobra, vďaka ktorému máš pocit, že si si doprial niečo „príjemné“.

V arašidovom masle môžu byť chĺpky hlodavcov

V USA je spotreba arašidového masla omnoho vyššia ako v Európe či dokonca vo zvyšku sveta. Vo svojich usmerneniach o potravinách Americký úrad pre potraviny a liečivá uvádza, že arašidové maslo môže obsahovať 30 alebo viac úlomkov hmyzu na 100 gramov výrobku. Okrem toho je na 100 gramov arašidového masla prijateľný jeden chlp z hlodavca.

Čiže ak máš pred sebou 300-gramové balenie tejto pochúťky, môže obsahovať až tri chlpy hlodavcov. A je to vraj úplne normálne.

Odporúčame prečítať:

SLOVO ROKA: Hlasuj v ankete a pomôž nám nájsť slovo, ktoré definovalo rok 2024

Šalátový dresing obsahuje rovnaké farbivo ako opaľovací krém

Dresing je obľúbený doplnok na šalátoch, grilovanom mäse, hranolčekoch a mnohých ďalších jedlách. Zložkou, ktorá robí dresing bielym, je oxid titaničitý, ktorý môže dodať pleťovým produktom ich krásny biely vzhľad – hlavne opaľovacím krémom. Oxid titaničitý bol prvýkrát použitý na sfarbenie do biela v roku 1923 a našiel uplatnenie v priemyselných farbách, keramike, textíliách a výrobkoch osobnej starostlivosti.

Napríklad spoločnosť Dunkin‘ Donuts až v roku 2015 odstránila oxid titaničitý zo svojich produktov. V máji 2020 Európsky úrad pre bezpečnosť potravín rozhodol, že oxid titaničitý sa už nepovažuje za bezpečný v potravinách.

Hrozienka patria medzi najšpinavšie potraviny na planéte

Je všeobecne známe, že sušené hrozienka sa v niektorých prípadoch sušia na slnku. Aj keď tento proces môže byť zdĺhavý, umelé svetlo a pridané teplo urýchľujú schnutie, ale žiadajú si vyššie náklady výrobcu.

Proces vysušenia hrozna priťahuje hmyz a ponecháva ovocie vystavené špine, piesku a iným časticiam. Na boj proti hmyzu sa používajú pesticídy a insekticídy a nie vždy sa tieto látky pri spracovaní dokonale omyjú. Drvivá časť testovaných hrozienok v USA je kontaminovaná dvoma alebo viacerými pesticídmi. Ako je to v Európe?

Cukrárska glazúra z výlučkov hmyzu

Cukrárska glazúra známa ako šelak je práve tá prísada, ktorá udržuje cukríky a iné sladkosti lesklé. Je to vlastne niečo ako povrchový lak. Názov šelak je odvodený od výlučkov chrobáka Kerria lacca.

Samičky hmyzu prijímajú šťavu zo špecifických druhov stromov – často z čeľade Fabaceae alebo z rodu Rosales. Absorbujú ho ako potravu, kladú vajíčka a potom vylučujú šťavu. Keď sa okolitý vzduch spája s týmito výlučkami, stáva sa tvrdým a chráni vajíčka. Práve v tomto okamihu pracovníci zbierajú povlak zo stromov a spracovávajú ho na rôzne produkty.

Napríklad značka Skittles odstránila šelak zo svojho produktu v roku 2009, ale mnohé iné výrobky stále obsahujú farbivo odvodené z karmínu, ktorý pochádza z hmyzu.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane


Tagy:

Andrej Jakubík
Moje články na EMEFKA sú hlavne o zaujímavostiach sveta okolo nás. Tých známych, menej známych, živých aj neživých. Doma som v zoológii, botanike, histórii, ale aj záhadách a všadeprítomnej popkultúre. A jedno zvláštne miesto v mojom živote zaujímajú ryby.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.