Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Štvrtok 21.11.2024
sk
Elvíra
cz
Albert
Zdroj: ©Shutterstock

Vanilková príchuť z análnych žliaz bobra? Zopár šokujúcich faktov o našom jedle

Krém na opaľovanie v donutoch, hmyzie výlučky na cukríkoch alebo rádioaktívny banán. Niektoré fakty je možno lepšie nevedieť.

Surové ustrice sú stále nažive, keď ich ješ

Je možné, že ak zješ surovú ustricu, bola zabitá iba nedávno, ale je pravdepodobnejšie, že stále žije. Konzumáciou živej ustrice sa optimalizuje čerstvosť, chuť a hustota živín mäsa a šťavy.

Mŕtve a surové ustrice majú väčšie riziko, že sa nakazia vírusmi a baktériami, ktoré môžu mať negatívny vplyv na tvoje zdravie, preto ich pre istotu jeme živé.

To, či ustrice pociťujú bolesť, je stále predmetom vedeckej diskusie.

Ananás ťa strávi

Ananás obsahuje enzým nazývaný bromelaín. Je to látka, ktorá rozkladá bielkoviny. Bromelaín sa nachádza aj v prípravkoch na zjemnenie mäsa, pretože má vysokú účinnosť pri trávení potravy.

Keď konzumuješ bromelaín v ananáse, enzým „požiera“ bielkoviny v tvojich ústach. Skombinuj to s kyslosťou samotného ovocia a dostaneš vo výsledku to, čo mnoho ľudí pri konzumácii ananásu zažíva celkom bežne. Brnenie alebo dokonca pálenie na jazyku alebo v iných častiach úst.

Ananásy sú jedinými vlastníkmi bromelaínu, a to dokonca s dvoma rôznymi typmi. Ten, ktorý je v stonkách, trávi bielkoviny lepšie ako ten, ktorý sa nachádza priamo v ovocí. Podobne kivi obsahuje aktinidín, papája má papaín a figy obsahujú ficín – všetky tieto enzýmy disponujú porovnateľnými tráviacimi vlastnosťami.

Banány sú rádioaktívne

Mnohé potraviny sú rádioaktívne, ale banány sú tak vysoko na zozname kvôli množstvu draslíka. Banány obsahujú rádioaktívny izotop draslíka, ale úroveň ich radiácie je minimálna a bolo by potrebné mimoriadne prehnané množstvo banánov, aby spôsobili škody na ľudskom tele.

Ale nie sú to iba banány. Para orechy, niektoré druhy fazule, avokádo a zemiaky patria do top 10 prirodzene rádioaktívnych potravín na jedálnom lístku ľudstva.

Odporúčame prečítať:

Mexická wrestlerka, ktorá brutálne uškrtila desiatky penzistiek. Toto je Juana Barraza

Tie čierne čiary v krevetách nie sú žily

Krevety prirodzene konzumujú živé a rozpadajúce sa riasy, rastliny, červy a iné kúsky hmoty plávajúce vo vodách v ich blízkosti. A niekedy skonzumujú aj exkrementy iných živých tvorov. Keď sa krevety predajú spotrebiteľom, zvyšky ich všežravých stravovacích návykov sú stále viditeľné v tom, čo väčšina ľudí považuje za žily.

V surových krevetách môže byť viditeľná „žila“ alebo dokonca „tepna“, ale tou najvýraznejšou „žilou“ je v skutočnosti črevný tráviaci trakt. Čierna látka je fekálna hmota pochádzajúca z krevety. Odstránenie čreva a jeho obsahu pred konzumáciou nie je nevyhnutné, ale ak to neurobíš, môže to zmeniť chuť samotných kreviet. Nemusíme zdôrazňovať, čím presne sa v tomto prípade kŕmiš.

Väčšina gumových medvedíkov je vyrobená z bravčového mäsa a kostí

Želatína používaná v gumených cukríkoch, marshmallows a akýchkoľvek iných porovnateľných potravinách zvyčajne pochádza zo živočíšnych produktov – konkrétne z kolagénu, ktorý sa nachádza v mäse a kostiach ošípaných.

Keď sa ošípané zabíjajú na mäso, zvyšky tiel sa uvaria a rozložia na želatínovú hmotu. Tá sa potom ochutí, zafarbí a zmieša s cukrom, kukuričným škrobom a ďalšími prísadami, aby sa vyrobili sladkosti v rôznych tvaroch, veľkostiach a formách.

Samozrejme, možno si si všimol „vegan“ verziu týchto pochúťok. Táto neživočíšna želatína pochádza z rastlinných gúm a extraktu z morských rias.


Tagy:

Andrej Jakubík
Moje články na EMEFKA sú hlavne o zaujímavostiach sveta okolo nás. Tých známych, menej známych, živých aj neživých. Doma som v zoológii, botanike, histórii, ale aj záhadách a všadeprítomnej popkultúre. A jedno zvláštne miesto v mojom živote zaujímajú ryby.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.