Nová štúdia odhalila prekvapivé zdravotné riziká spojené s pravidelnou konzumáciou nealkoholického piva. Výskum realizovaný medzinárodným tímom odborníkov prináša dôležité zistenia pre milovníkov tohto čoraz populárnejšieho nápoja.
Ako informuje portál Koktejl, hoci sa nealkoholické pivo v posledných rokoch teší rastúcej obľube ako zdravšia alternatíva k alkoholickým nápojom, vedci odporúčajú obmedziť jeho konzumáciu na maximálne jednu fľašu denne.
Neočakávané zdravotné dôsledky
Medzinárodný výskumný tím z Nemecka a USA skúmal vplyv pravidelnej konzumácie nealkoholického piva na zdravie. Do štúdie zapojili 44 zdravých mladých mužov, ktorí počas štyroch týždňov denne konzumovali buď dve fľaše nealkoholického piva (330 ml) alebo obyčajnú vodu.
Výsledky publikované v odbornom časopise Nutrients ukázali, že pitie dvoch nealkoholických pív denne viedlo k zvýšeniu hladiny cukru a inzulínu v krvi. To predstavuje varovné signály možného rozvoja cukrovky 2. typu. Okrem toho sa u niektorých účastníkov prejavilo aj zvýšenie hladiny škodlivého cholesterolu a triglyceridov. Tie sú spojené s vyšším rizikom srdcových ochorení.

Rozdiely medzi druhmi nealkoholického piva
Zaujímavým zistením štúdie je, že nie všetky druhy nealkoholických pív majú rovnaký vplyv na zdravie. Najväčšie zdravotné riziká predstavujú pšeničné a ochutené nealkoholické pivá, ktoré často obsahujú pridané sladidlá alebo ovocné sirupy.
„Nealkoholické pivo sa čoraz viac konzumuje ako alternatíva k alkoholickým nápojom. Prínosy a riziká však zatiaľ nie sú dobre známe. Zistili sme, že má nepriaznivý vplyv na metabolizmus, najmä kvôli obsahu kalórií a cukru,“ uvádzajú autori štúdie.
Odborníci upozorňujú, že pravidelná konzumácia týchto nápojov predstavuje v podstate príjem roztoku jednoduchých sacharidov. Ten môže dlhodobo zvyšovať riziko cukrovky a ochorení obehového systému. Svetlé ležiaky typu Pilsner s odstráneným alkoholom alebo s obsahom do 0,5 % mali v porovnaní s ostatnými druhmi menej výrazný negatívny účinok.