Nový výskum z USA naznačuje, že naše kulinárske preferencie môžu byť oknom do našej duše. Chicagský odborník na čuch a chuť zistil prekvapivé súvislosti medzi obľúbenými ingredienciami, ktoré si dávame na pizzu, a osobnostnými črtami jedinca.
Tisíc Američanov odhalilo svoje tajomstvá cez pizzu
Ako informuje portál Koktejl, Dr. Alan Hirsch z chicagskej Nadácie pre výskum a liečbu čuchu a chuti uskutočnil rozsiahlu štúdiu, v rámci ktorej podrobil tisíc dospelých Američanov psychologickému testovaniu. Následne skúmal ich gastronomické zvyky pri konzumácii tohto populárneho jedla.
Výsledky boli fascinujúce. Osoby preferujúce mäsové kombinácie vykazovali dramatické a extrovertné povahové rysy s tendenciou byť v centre pozornosti. Naopak, milovníci zeleninových variant sa ukázali ako empatickí a vyrovnaní jednotlivci s hlbokým porozumením pre druhých.
Zaujímavé zistenia sa týkali aj ľudí s netradičnými chuťami – tí, ktorí si obľúbili exotické kombinácie ako ananás alebo nadmerné množstvo cibule, prejavili charakteristiky cieľavedomých a priamočiarych osobností.

Opatrnosť pri interpretácii výsledkov
Samotný vedec však upozorňuje na obmedzenia svojho bádania. Ako poznamenal pre britský denník The Mail, jeho zistenia poukazujú len na korelačné vzťahy, nie na kauzálne súvislosti.
„Nie je jasné, či osobnosť ovplyvňuje voľbu ingrediencie, alebo naopak,“ dodal Hirsch v rozhovore, čím zdôraznil potrebu opatrnej interpretácie výsledkov.
Štúdia taktiež odhalila, že konzumenti jednoduchých variant s klasickými surovinami ako šunka a paprika častejšie vykazovali znaky podráždenia a sklony k odkladaniu povinností. Priaznivci pálivých prísad sa zase ukázali ako rizikovo orientované natúry.
Hoci ide len o predbežné zistenia, výskum otvára zaujímavé otázky o prepojení medzi chuťovými preferenciami a psychológiou človeka.