Denná konzumácia pohára mlieka môže zlepšiť zdravie čriev, naznačuje nová štúdia. Pozorovacia štúdia zahŕňajúca viac ako pol milióna žien ukázala, že pitie 2 dl mlieka denne môže znížiť riziko kolorektálneho karcinómu až o 14 percent.
Tieto zistenia nadväzujú na ďalšie nedávne štúdie, ktoré tiež naznačujú, že mliečne výrobky, najmä tie bohaté na vápnik, môžu mať ochranný účinok na tráviaci trakt. Tento efekt je obzvlášť výrazný u žien, ktoré často prijímajú menej vápnika a sú náchylnejšie na jeho nedostatok, uvádza portál Science Alert. Štúdia bola publikovaná v časopise Nature Communications.
Výskum viedli vedci z Oxfordskej univerzity a analyzovali dlhodobé zdravotné údaje žien stredného a vyššieho veku z Európy, ktoré tiež vyplnili dotazník o stravovacích návykoch. Zo všetkých 97 skúmaných potravinových možností vykazovali najvýraznejší negatívny vzťah s rozvojom kolorektálneho karcinómu práve mliečne produkty, ako sú jogurty a mlieko.
Nie všetky tieto potraviny prešli podrobnejšou analýzou, no mlieko a vápnik boli výnimkou. Príjem 300 miligramov vápnika denne znižoval riziko rakoviny o 17 percent, čo je o tri percentuálne body viac ako samotné mlieko.
Ďalšie analýzy ukázali, že spojitosť medzi mliekom a rakovinou čriev je najmä dôsledkom obsahu vápnika. Preto je možné, že aj potraviny bohaté na vápnik, ako napríklad sójové výrobky, môžu chrániť pred dlhodobými problémami s trávením. Aj keď bola táto štúdia rozsiahla a dôkladná, môže iba naznačiť možné príčiny a prevenciu rakoviny. Rakovina čriev vo viacerých častiach sveta narastá a vedci predpokladajú, že nezdravé stravovanie k tomu významne prispieva.
Alkohol a spracované či červené mäso sú považované za faktory zvyšujúce riziko vzniku rakoviny čriev, čo potvrdili aj výsledky tejto štúdie. Autori analýzy uvádzajú, že konzumácia dvoch štandardných alkoholických nápojov denne bola najviac spojená so zvýšením rizika rakoviny až o 15 percent. Príjem 30 gramov červeného a spracovaného mäsa denne zvyšoval riziko o 8 percent.
Hoci náhodne kontrolované štúdie väčšinou potvrdzujú súvislosť medzi konzumáciou mäsa, alkoholu a rakovinou čriev, úloha vápnika zostáva menej jasná. Pozorovacie štúdie pravidelne odhaľujú súvislosti, no niektoré kontrolované pokusy, ktoré skúmali vplyv vápnikových doplnkov na vznik rakoviny čriev, nezaznamenali žiadny efekt.
„Táto štúdia síce poukazuje na možný prínos zvýšeného príjmu vápnika v strave, no novinári a verejnosť by mali k výsledkom pristupovať opatrne,“ upozorňuje David Nunan z Oxfordskej univerzity, ktorý sa zameriava na medicínu založenú na dôkazoch.