Prvý november je svetový deň vegánov, a aj keď si z nich niekedy robíme srandu, mnohokrát sa nechávame ich jedálničkom inšpirovať. Vegetariánstvo a vegánstvo je čoraz viac populárne a jedlá bez mäsa a živočíšnych výrobkov nájdeš vo viacerých prevádzkach a potravinách.
Ľudia, ktorí vyskúšali rôzne takéto jedlá, veľmi dobre vedia, že vegánstvo nie je len o jedení tofu a šalátu, ako sa mnohí mylne domnievajú. Ak stále patríš medzi tých, ktorí majú podobný názor, tak sa nechaj inšpirovať našimi tipmi na vegánske jedlá, ktoré by si mal vyskúšať.
Arašidovo-kokosové rezance
Ak sa náhodou ocitneš na Street Food festivale v Bratislave a uvidíš tam stánok Vagusu s „kokosko“ rezancami, tak si ich musíš dať. Porcia ryžových rezancov s omáčkou z arašidového masla a kokosového mlieka ťa zasýti viac, ako budeš čakať. V tomto jedle sa spája mnoho rôznych chutí, ktoré spolu tak dokonale hrajú, že si ani nespomenieš, že práve ješ vegánske jedlo.
Gyoza
Gyoza sa predáva aj v mäsitej verzii, no aj tá čisto zeleninová má niečo do seba. Ak potrebuješ jedlo, ktoré ťa zasýti, no nebudeš musieť potom odfukovať, tak gyoza je to pravé orechové. Tieto japonské vyprážané pirôžky ti ulahodia svojou chrumkavosťou a skvelou kombináciou chutí. V Japonsku sa ale nevysmáža, pečie sa na panvici.
Hlivový paprikáš
Paprikáš zväčša všetci poznáme s kuracím mäsom. Vieš si ho však pripraviť aj vo vegánskej verzii, stačí nahradiť kura hlivou a obyčajnú smotanu za tú vegánsku. Ak si jedným z tých, ktorí vyhľadávajú paprikáš kvôli tej chutnej omáčke, ani nie tak kvôli mäsu s cestovinami, tak táto jeho verzia je ako stvorená pre teba. Budeš sa čudovať, ako dobre môže niečo takéto chutiť.
Avokádové cestoviny
Avokádo v kombinácii s čili a cesnakom je ideálna omáčka, ktorá sa ti bude hodiť na cestoviny. Stačí pridať pár cherry rajčín a lahodný obed je na svete. Inak, keď si dáš cestoviny s rajčinovou omáčkou, ani si to neuvedomíš a mnohokrát tak zješ vegánske jedlo. Okolo tofu to ani nemuselo ísť.
Zeleninové karí
Každý má iný recept na svoje zeleninové karí. Niekto kombinuje karfiol so šošovicou a iní zas pridávajú aj brokolicu. Zvykne sa podávať s jazmínovou ryžou. Toto voňavé jedlo ti veľmi rýchlo učaruje, ak si jedným z tých, ktorí sa neboja iných chutí a radi experimentujú.
Portobello burger
Stačí ugrilovať portobello, čo je druh šampiňónov, ktoré majú veľké klobúky. Takto ugrilované ich už len skombinuješ s ďalšou zeleninou podľa svojej chuti, „doťukneš“ to nejakým dresingom podľa svojich predstáv a fajnový burger je na svete. Nie každý burger musí mať v sebe kus mäsa a dokáže chutiť rovnako delikátne.
Falafel s hummusom
Falafel je jednoducho srdcovka. A dajú si ho radi mnohí ľudia aj bez toho, aby vôbec premýšľali nad tým, že je to vlastne vegánske jedlo. Tieto vysmážané alebo pečené chrumkavé guľôčky sú vytvorené zo zmesi, ktorej podstatou je cícerová múčka. Skvele ich dopĺňa hummus, ktorý je tiež vyrobený z cícera. Už stačí len nasekaná čerstvá zelenina, zatočiť to do placky a sýte, zároveň ľahké jedlo je na svete.
Jarné rolky
Svojou chrumkavosťou sa podobajú gyoze. Rovnako ako ona, aj jarné rolky sú dostupné vo viacerých variantoch, napríklad sú mäsové. Avšak stojí za to vyskúšať aj tú vegánsku verziu. Už teraz nám tečú slinky.
Avokádový puding
Neskutočne rýchly a veľmi dobrý recept. Až kým sme ho neochutnali, verili sme tomu, že to bude hnus. Stačí ti hodiť do mixéra polku zrelého avokáda, jeden banán, lyžičku kakaa a všetko zmixovať. Môžeš to ešte zriediť vodou, prípadne rastlinným mliekom. Šupneš si do toho müsli alebo vločky a skvelé zdravé raňajky máš na svete. A dokonca veľmi chutné.