Zelenina a ovocie by mali byť neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálnička. Mnohí ľudia ale nedajú dopustiť ani na mäso a o tom, že by sa stali vegetariánmi, nechcú ani počuť. Vedci pritom prišli s výsledkami, podľa ktorých sú vegetariáni v priemere zdravší.
Ako píše portál The Guardian, vedci z Oxfordskej univerzity skúmali stravovacie návyky 470-tisíc Britov. Podľa nich majú vegetariáni o 14 percent nižšie riziko rakoviny v porovnaní s tými, ktorí jedia mäso pravidelne. U pescetariánov (teda tých, ktorí nejedia mäso s výnimkou rýb a plodov mora) bolo riziko nižšie o 10 percent.
Podstatné je aj množstvo
Ako pri všetkom, aj v prípade konzumácie mäsa, je dôležité množstvo. Tí, ktorí si dajú mäso päťkrát za týždeň (prípadne ešte menej), majú o 9 percent nižšiu možnosť rozvinutia rakoviny.
Zároveň platí, že ženy, ktoré sú vegetariánky, majú o 18 percent nižšiu šancu rozvinutia postmenopauzálnej rakoviny prsníka. Muži-vegetariáni majú zase o 31 percent nižšie riziko rakoviny prostaty. Medzi mužmi-pescetariánmi je toto riziko o 20 percent nižšie.