Vianočné pečenie s EMEFKA. Priprav si s nami tieto MEMEdovníky!

Čo si napečieš, to si aj zješ…mňam mňam

Zdroj: autor

Štedrý večer sa nezadržateľne blíži a okrem klasického stresu okolo darčekov a upratovania je tu aj vianočné pečenie, ktoré nám pod tonou cukru vylepšuje hmotnostné skóre. Najhoršie na tom je, že nemôžeš hneď všetko zlikvidovať, pretože maškrty musia ešte zmäknúť. My sme však odskúšali recept na medovníčky, ktoré sú mäkké ihneď po upečení, takže aj deň pred Vianocami (ak toho ešte nemáš dosť) sa s nami môžeš pustiť do pečenia a to aj v prípade, ak si úplný začiatočník.

Najlepšie asi bude mať mamu na telefóne, poprípade si vylep na chladničku číslo na hasičov (150), aby si nespanikáril a poďme na to. 

Čo budeš potrebovať na cesto?

160 g medu

160 g kryštálového cukru

120 g masla

500 g hladkej múky

1 kávová lyžička sódy bikarbóny

1 kávová lyžička perníkového korenia, poprípade škorice

2 vajcia

Postup

1. Začneme zľahka a to tým, že si všetko, čo ti treba, odvážiš na váhe. Kuchynskej, nie osobnej. Do hrnca si daj med, cukor a maslo. Nechaj to zovrieť a samozrejme to aj miešaj, nech ti to nezhorí.

Pro tip pre tých, ktorí majú med v tuhom stave a nechcú drhnúť čierny hrniec.

Rozpusť ho trošku v mikrovlnke, potom to už bude úplne jednoduché.

2. Experti radia múku vždy pred použitím preosiať. Pre neandertálcov to znamená – použiť sitko. Ale nie to na halušky! To s malými dieročkami, nech je múka pekne jemná a ,,nadýchaná“. V múke následne rozmiešame lyžičku sódy bikarbóny a pridáme perníkové korenie (škoricu). A teraz tú múku pomaly sypeme do medovej hmoty a miešame, kým sa to celé nespojí. Začni miesiť cesto, t.j. stláčať a kruhovitými pohybmi preskupovať a formovať túto hmotu.

Nezabudni si umyť ruky!

3. Pridaj tam dve vajcia, kým je cesto ešte teplé a pokračuj v spracovaní cestíčka. Ak to máš, si super! Daj si dve hodinky pauzu, pretože cesto sa po tvojom zákroku potrebuje dať dokopy.

autor

 Takto by to malo vyzerať…nemáš ani čo umyť. Super, že? 🙂

4. Dúfame, že si za tie dve hodiny nezačal piť. Ak nie, tak si zapni rúru aspoň na 200 stupňov, aby to červené svetielko svietilo a nech to pečie z oboch strán. (Je čas na telefonát.) Keď jedno svetielko zhasne, zníž teplotu na 170 – 180 stupňov. Na plech polož papier na pečenie. Na rad prichádza valček na cesto. Trošku si ho posyp múkou, nech ti to nelieta kade-tade a odušu vaľkaj. Ak si totálne nemehlo a chceš si byť stopercentne istý, dones si hocičo a zmeraj si, koľko je 5 mm. Nabudúce to už budeš vidieť od oka. Nachystaj si formičky a začni vykrajovať.

autor

5. Opatrne. Rozumej veľmi opatrne (!) otvor rúru a používaj rukavice. Medovníčky nechaj piecť 10 minút na tých 170 – 180 stupňoch. Veľa záleží aj od typu a roku výroby tohto diabolského zariadenia, preto ich treba sledovať.

autor

Ak sa popáliš, schlaď to studenou vodou a za žiadnu cenu si to ničím nenatieraj! Bude ťa to bolieť ešte viac.

 

Na klasickú bielu polevu na zdobenie budeš potrebovať:

1 bielok

150- 200 g práškového cukru

Odporúčame opäť preosiať, tentokrát práškový cukor – vyhneš sa tak hrudkám. Nepotrebuješ mixér, len to rýchlo vymiešaj s vareškou a za minútku to máš hotové. Nezabudni tiež skonštatovať, že mať toľko koksu ako máš teraz práškového cukru, tak si za vodou. Urob si polevu hustejšiu, bude sa ti lepšie pracovať. Alebo rovno aj farebnú, tým, že pridáš nejakú potravinársku farbu. Už ti len ostáva naplniť vrecká, či sáčky touto hmotou, spraviť si v jednom rožku dieru a zdobiť podľa vlastného presvedčenia a fantázie. Taktiež ti poradíme použiť ten hrubší sáčok s lištou, čo sa uzatvára, namiesto mikroténového. Ak chceš zdobiť bez polevy, len s čistou farbou, nekupuj si práškové farby (prídeš o nervy).

autor

Pevne veríme, že sa Ti naše MEMEdovníky páčia a dúfame, že aj tie tvoje budú chutiť tak úžasne, ako tie naše. 🙂

autor

Titulná fotka: Autor

Reagujte!
Grr Grr
0
Grr
Fuuj Fuuj
2
Fuuj
Fňuk Fňuk
1
Fňuk
Jeej Jeej
22
Jeej
Uups Uups
0
Uups
Haha Haha
2
Haha
Woow Woow
3
Woow

Komentuj post a napíš, čo si o tom myslíš!

⬇️

Pridaj komentár

Pre odoslanie komentáru sa musíte prihlásiť. Ak ešte nemáte účet zaregistrujte sa.

Mrkni aj tento článok:
Divné veci, ktoré robíme úplne všetci


Prihlásiť sa

Nemáte účet?
Zaregistrovať sa

reset password

Späť na
Prihlásiť sa

Zaregistrovať sa

Prosím registrujte sa na emefka.sk

Späť na
Prihlásenie
Choose A Format
Personality quiz
Trivia quiz
Dotazník
Príbeh
Zoznam
Meme
Video
Audio
Image

SLEDUJ EMEFKA

NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

SLEDUJ NA INSTAGRAME