Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 19.4.2024
sk
Jela
cz
Rostislav, Rastislav

Štedrý večer sa nezadržateľne blíži a okrem klasického stresu okolo darčekov a upratovania je tu aj vianočné pečenie, ktoré nám pod tonou cukru vylepšuje hmotnostné skóre. Najhoršie na tom je, že nemôžeš hneď všetko zlikvidovať, pretože maškrty musia ešte zmäknúť. My sme však odskúšali recept na medovníčky, ktoré sú mäkké ihneď po upečení, takže aj deň pred Vianocami (ak toho ešte nemáš dosť) sa s nami môžeš pustiť do pečenia a to aj v prípade, ak si úplný začiatočník.

Najlepšie asi bude mať mamu na telefóne, poprípade si vylep na chladničku číslo na hasičov (150), aby si nespanikáril a poďme na to. 

Čo budeš potrebovať na cesto?

160 g medu

160 g kryštálového cukru

120 g masla

500 g hladkej múky

1 kávová lyžička sódy bikarbóny

1 kávová lyžička perníkového korenia, poprípade škorice

2 vajcia

Postup

1. Začneme zľahka a to tým, že si všetko, čo ti treba, odvážiš na váhe. Kuchynskej, nie osobnej. Do hrnca si daj med, cukor a maslo. Nechaj to zovrieť a samozrejme to aj miešaj, nech ti to nezhorí.

Pro tip pre tých, ktorí majú med v tuhom stave a nechcú drhnúť čierny hrniec.

Rozpusť ho trošku v mikrovlnke, potom to už bude úplne jednoduché.

2. Experti radia múku vždy pred použitím preosiať. Pre neandertálcov to znamená – použiť sitko. Ale nie to na halušky! To s malými dieročkami, nech je múka pekne jemná a ,,nadýchaná“. V múke následne rozmiešame lyžičku sódy bikarbóny a pridáme perníkové korenie (škoricu). A teraz tú múku pomaly sypeme do medovej hmoty a miešame, kým sa to celé nespojí. Začni miesiť cesto, t.j. stláčať a kruhovitými pohybmi preskupovať a formovať túto hmotu.

Nezabudni si umyť ruky!

3. Pridaj tam dve vajcia, kým je cesto ešte teplé a pokračuj v spracovaní cestíčka. Ak to máš, si super! Daj si dve hodinky pauzu, pretože cesto sa po tvojom zákroku potrebuje dať dokopy.

autor

 Takto by to malo vyzerať…nemáš ani čo umyť. Super, že? 🙂

4. Dúfame, že si za tie dve hodiny nezačal piť. Ak nie, tak si zapni rúru aspoň na 200 stupňov, aby to červené svetielko svietilo a nech to pečie z oboch strán. (Je čas na telefonát.) Keď jedno svetielko zhasne, zníž teplotu na 170 – 180 stupňov. Na plech polož papier na pečenie. Na rad prichádza valček na cesto. Trošku si ho posyp múkou, nech ti to nelieta kade-tade a odušu vaľkaj. Ak si totálne nemehlo a chceš si byť stopercentne istý, dones si hocičo a zmeraj si, koľko je 5 mm. Nabudúce to už budeš vidieť od oka. Nachystaj si formičky a začni vykrajovať.

autor

5. Opatrne. Rozumej veľmi opatrne (!) otvor rúru a používaj rukavice. Medovníčky nechaj piecť 10 minút na tých 170 – 180 stupňoch. Veľa záleží aj od typu a roku výroby tohto diabolského zariadenia, preto ich treba sledovať.

autor

Ak sa popáliš, schlaď to studenou vodou a za žiadnu cenu si to ničím nenatieraj! Bude ťa to bolieť ešte viac.

 

Na klasickú bielu polevu na zdobenie budeš potrebovať:

1 bielok

150- 200 g práškového cukru

Odporúčame opäť preosiať, tentokrát práškový cukor – vyhneš sa tak hrudkám. Nepotrebuješ mixér, len to rýchlo vymiešaj s vareškou a za minútku to máš hotové. Nezabudni tiež skonštatovať, že mať toľko koksu ako máš teraz práškového cukru, tak si za vodou. Urob si polevu hustejšiu, bude sa ti lepšie pracovať. Alebo rovno aj farebnú, tým, že pridáš nejakú potravinársku farbu. Už ti len ostáva naplniť vrecká, či sáčky touto hmotou, spraviť si v jednom rožku dieru a zdobiť podľa vlastného presvedčenia a fantázie. Taktiež ti poradíme použiť ten hrubší sáčok s lištou, čo sa uzatvára, namiesto mikroténového. Ak chceš zdobiť bez polevy, len s čistou farbou, nekupuj si práškové farby (prídeš o nervy).

autor

Pevne veríme, že sa Ti naše MEMEdovníky páčia a dúfame, že aj tie tvoje budú chutiť tak úžasne, ako tie naše. 🙂

autor

Titulná fotka: Autor


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.