Vianočné trhy patria k najobľúbenejším podujatiam adventného obdobia, a ani tento rok nechýbajú v Bratislave, Banskej Bystrici či Košiciach. Očarujúca atmosféra, svetelné dekorácie, stánky s tradičnými remeselnými výrobkami a vôňa škorice, klinčekov či pečených dobrôt prilákajú tisíce návštevníkov.
Ktoré dobroty si môžeš dopriať na týchto trhoch a aké ceny ťa tam čakajú? Porovnali sme ponuku všetkých miest – od obľúbeného punču a vareného vína až po šťavnatú klobásu či sladké špeciality.
Tento článok ponúka prehľad a porovnanie cien obľúbených vianočných dobrôt na trhoch v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach, ktoré sú každý rok vyhľadávanými miestami pre návštevníkov počas adventného obdobia.
Bratislava
Sezóna vianočných trhov v Bratislave odštartovala už 21. novembra na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí. Bratislavské vianočné trhy aj tento rok lákajú návštevníkov na neopakovateľnú atmosféru, pestrú ponuku jedál a nápojov. Na zahriatie si môžeš dať varené víno, punč či grog a iné nápoje. Klasikou je však vianočný punč, ktorého cena sa pohybuje od 3,50 – 5 eur, niektoré špeciálne príchute ako slivkový či zázvorový punč stoja 6 eur. Treba však dať pozor na to, že cena je uvádzaná za 2 dcl, čiže 3 či 4 dcl punču budú, samozrejme, stáť viac.
My sme si v jednom stánku vypýtali klasický vianočný punč, kde bola uvedená cena 3,50, neriešili sme, že je to cena za 2 dcl, mysleli sme si, že toľko aj dostaneme. Punč nám však načapovali automaticky do veľkého pohára (po trhu behali ľudia s malými aj veľkými pohármi) a dokopy aj so zálohou za pohár (2 eurá) sme za jeden punč platili 7 eur. Takže možno malá rada, vopred povedz, či chceš malý, alebo veľký punč. Ak si skôr na varené víno, jeho ceny sa pohybujú v priemere okolo 3 eur za 2 dcl, za biele aj červené. Čo sa jedla týka, nájdeš tam každoročné klasiky ako cigánska pečienka, pečená klobása, lokše, langoše či palacinky.
Za jednu omastenú lokšu sme zaplatili 2,50 eura, pečienková ťa vyjde 4 eurá. Len čistý langoš s cesnakom ťa bude stáť 4 eurá, za syr, kečup, smotanu či iné prísady si priplatíš. Za kráľovnú trhov a všeobecne všetkých jarmokov – cigánsku pečienku – zaplatíš 7,50 – 8 eur. Cena 8 eur pri tomto pokrme je uvedená za 100 gramov. Klobása ťa bude stáť aj 9,50 eura.
Ak dostaneš chuť na niečo sladké, v ponuke sú palacinky, ale aj exotická mexická pochúťka – churros (španielske šišky). Palacinky s nutellou stoja 7 eur. Malá porcia churros (4 kusy) stojí 5 eur, za veľké (8 kusov) zaplatíš 9 eur.
Banská Bystrica
Bansko-bystrické vianočné trhy na Námestí SNP a Námestí Štefana Moysesa sa začali 29. novembra a budú trvať až do 1. januára 2025. Každý deň od 11:00 do 23:00 budú stánky lákať na vianočné špeciality – od pečených klobás a poplamúchov cez obľúbené langoše, zemiakové špirály až po sladkosti. Nebudú chýbať ani typické teplé nápoje vrátane vianočného punču či alkoholických a nealkoholických drinkov, ktoré dotvoria jedinečnú sviatočnú náladu.
Tento rok prichádzajú vianočné trhy s významnou zmenou pre predajcov občerstvenia – varené víno a punč sa podávajú výhradne v zálohovateľných pohároch patriacich mestu. Toto ekologické riešenie má za cieľ obmedziť produkciu odpadu z jednorazových obalov a prispieť k väčšej udržateľnosti podujatia. Návštevníci si pohár môžu zaobstarať za vratnú zálohu, ktorú dostanú späť pri jeho vrátení.
Teraz prejdeme k cenám a môžeme začať tradičným punčom. Vianočný punč sa pohybuje okolo 3,50 eura za 2 dcl + 2 eurá záloha za pohár. Rôzne iné, vylepšené varianty punčov sú, samozrejme, drahšie. Za turbo punč zaplatíš 4 – 5 eur. Varené víno ťa vyjde 3 eurá.
Poplamúchy alebo podplamenníky nemôžu v Banskej Bystrici chýbať. Na výber máš slaninový, syrový či klobásový. Ich cena je 5 eur, brutal poplamúch, ktorý je kombináciou všetkých troch, ťa vyjde 6 eur. Grilovaný syr stojí 4 eurá, alebo si môžeš na trhoch dopriať aj grilovanú špecialitu s hovädzím mäsom za 12,50 eura. Rôzny druhy lokší, od makovej cez orechovú až po kapustovú, ťa budú stáť 2,50 eura. Pečená domáca klobása či grilovaná jaternica stojí aj tri eurá.
Košice
V piatok 29. novembra otvorili stánkari na Hlavnej ulici svoje predajné okienka, aby privítali prvých návštevníkov tohtoročných košických vianočných trhov. Atmosféru okamžite zaplnila vôňa vareného vína, medoviny, trdelníkov, klobás a langošov, ktoré lákajú návštevníkov už z diaľky. Táto sviatočná nálada bude na Hlavnej ulici pretrvávať až do konca decembra, s výnimkou krátkej prestávky počas Vianoc.
Celá Hlavná ulica sa rozžiarila tisíckami svetiel, ktoré vytvorili očarujúcu sviatočnú scenériu. V nedeľu prvýkrát zažiaril aj 15-metrový vianočný stromček, ktorý je ústredným bodom výzdoby. Spolu s týmto momentom sa začali aj Košické rozprávkové Vianoce, ktoré opäť prinášajú pestrý program plný zážitkov pre malých aj veľkých.
Aj v Košiciach prevládajú klasiky ako punč, varené víno, lokša, cigánska či klobása, no medzi teplými nápojmi sa často objavuje aj medovina a môžeš si tu dať aj pečené prasa s rôznymi prílohami. Aj tento rok si návštevníci môžu vychutnať primátorský punč, peniaze z predaja poputujú vždy na dobrú vec. Minimálny príspevok na punč podávaný v papierovom poháriku sú dve eurá, ak by si ho chcel do vianočného hrnčeka, zaplatíš 5 eur.
Za 2 dcl bieleho či červeného vína zaplatíš 3 eurá a medovina stojí 3,50 eura. Vianočný punč sa tiež pohybuje okolo 3,50 eura. Čo sa týka jedla, ako sme už spomenuli, košické trhy ponúkajú aj pečené prasa – za 100 gramov zaplatíš 9,50 eura. Cigánska v žemli tu stojí od 7,50 – 9,50 eura, lokša plnená bravčovým mäsom a kapustou stojí 6,50 eura, pečená klobása stojí rovnako, v niektorých stánkoch 8 eur, a kapustnicu podávajú za 5,50 eura. Slaná pochúťka – zemiaková špirála ťa vyjde 3,50 eura.
Fotky z trhov v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach nájdeš v našej galérii nižšie:
Ilustračná fotografia | Autor: Archív EMEFKA