Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Nedeľa 22.12.2024
sk
Adela
cz
Šimon
, Simon, Simeon
Zdroj: ©Shutterstock

Vieš, ako skladovať zeleninu a ovocie, aby ostali čerstvé čo najdlhšie? Poradí ti umelá inteligencia

Maj čerstvosť svojich potravín pod kontrolou.

Zelenina a ovocie sú neoddeliteľnou súčasťou našej každodennej stravy. Chladnička je zas neoceniteľným pomocníkom v domácnosti. Ako spojiť tieto dve zložky kuchyne tak, aby sme efektívne využili potenciál chladiaceho zariadenia a zároveň zachovali čerstvosť a obsah vitamínov v potravinách?

V našej redakcii sme sa rozhodli opýtať sa na to umelej inteligencie. Otázka znela: Akým spôsobom skladovať zeleninu a ovocie v chladničke, aby zostali tieto potraviny čerstvé čo najdlhšie? Pozri sa s nami na to, aké zásady skladovania potravín je podľa AI dôležité dodržiavať.

Teplota a vlhkosť

Významným faktorom, ktorý ovplyvňuje trvanlivosť zeleniny a ovocia, je teplota a vlhkosť. V chladničkách často nájdeme špeciálne zásuvky určené na zeleninu. Sú navrhnuté tak, aby udržiavali optimálnu vlhkosť, ktorá môže byť v prípade zeleniny iná ako pri ostatných potravinách.

Mnoho druhov zeleniny a ovocia si vyžaduje chladnejšie prostredie a vyššiu vlhkosť. Pre väčšinu druhov zeleniny je ideálna teplota 4 – 5°C, takže sa snaž udržiavať teplotu vo svojej chladničke na tejto úrovni.

Obaly, dózy, vrecká

Zelenina, ktorú nechceš konzumovať okamžite, by mala byť uložená v pôvodnom obale alebo v plastových vreckách s dierkami, ktoré umožňujú cirkuláciu vzduchu. To pomôže predchádzať jej nadmernému vysušeniu.

Niektoré plody, ako sú jahody, maliny alebo hrozno, sú citlivé na nadmernú vlhkosť. Uchovávaj ich v chladničke v otvorených nádobách alebo v obale s dierkami. Listová zelenina, akou je šalát, špenát alebo kapusta, by mala byť uskladnená v papierovom vrecku alebo uteráku, ktorý absorbuje nadbytočnú vlhkosť.

zelenina ovocie v chladničke
Shutterstock

Separácia zeleniny a ovocia

Nie všetky druhy zeleniny a ovocia spolu „vychádzajú“. Mnohé plody vylučujú etylén, plyn, ktorý môže urýchliť zrenie iných plodov. Jablká, banány, avokádo alebo melóny by sa mali skladovať oddelene od zeleniny, ako sú paradajky, mrkva či brokolica.

Nie všetko patrí do chladničky

Niektoré zo spomenutých druhov ovocia (banány, avokádo alebo paradajky), ale aj iné, napríklad citrusové plody, preferujú izbovú teplotu. Chlad môže ovplyvniť ich chuť a textúru. Paradajky môžu v chladničke stratiť chuť a stvrdnúť, rovnakým spôsobom sa môžu znehodnotiť aj zemiaky.

V chladničke sa totiž škrob mení na cukor a z týchto slaných plodov sa stane zvláštna sladká hmota. Huby, zemiaky alebo koreňová zelenina ako cibuľa sa najlepšie skladujú v tmavom, suchom prostredí v papierovom vrecku.

Mohlo by ťa zaujímať:

Naši čitatelia si mohli vyskúšať mesačné PREMIUM členstvo ZADARMO. Získali tak prístup k exkluzívnym článkom

Korene v piesku

Starým a overeným spôsobom skladovania koreňových zelenín, ako sú mrkva, repa či reďkovka, je ich uskladnenie v piesku. Piesok pomáha udržiavať vlhkosť a chráni zeleninu pred hnilobou.

Umývanie až pred konzumáciou

Zeleninu by si mal umývať až tesne predtým, než ju budeš jesť alebo používať na varenie. Mokrá zelenina v chladničke môže rýchlejšie splesnivieť. Ak chceš predísť pokazeniu sa potravín, nezabudni ich pravidelne kontrolovať. Nahnité ovocie či zelenina môže veľmi ľahko napadnúť aj ďalšie okolité potraviny, čím dôjde k ich znehodnoteniu.

zelenina ovocie v chladničke
Shutterstock

Tagy:

Veronika Kužmová
Som z východu a som na to hrdá. Vyštudovala som editorstvo a vydavateľskú prax a raz by som chcela zeditovať knihu, ktorá vyhrá Nobelovu cenu. Zaujímam sa o zdravý životný štýl a rada cvičím, aby som potom mohla robiť svoju druhú najobľúbenejšiu činnosť - jesť.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.