Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 16.11.2024
sk
Agnesa
cz
Otmar
, Otomar

My Slováci sme odvážny národ a vieme si poradiť so všetkými silnými nápojmi. V bohatej konkurencii sa ale najväčšej obľube teší jedna pálenka – borovička, ktorú môžeme nazývať naším národným pokladom.

Borovička sa vyrába z destilátu plodov borievky a na etikete ju zvyčajne zdobia číslovky 37,5% alebo 40%. Predtým, ako sa na konci 19. storočia prešlo na priemyselnú výrobu, bola borovička produkovaná v domácnostiach – podľa tradičnej deľby úloh ju ženy robili a muži pili. Kde sa najviac aromatickej pálenky vyrobí a vypije? Na Považí. Na Spiši. Všade.

Old Herold

Borovička nerozlučne patrí ku Slovensku a je celkom pochopiteľné, že k jej pitiu sa viažu mnohé tradície. Poďme si predstaviť zaužívané zvyklosti milovníkov borovičky!

Zásoby musia byť vždy k dispozícii

Menšie fľašky sa nevyrábajú preto, aby sme sa uskromnili, ale aby sme vždy mali niečo poruke. Na výber je bohatá ponuka nádob od ploskačiek až po veľké demižóny.

Každý správny Slovák si vďaka tomu ľahko nájde ideálny rozmer na to, aby si tekuté zásoby dokázal ukryť nielen v pivnici či špajzi, ale aj v konferenčných stolíkoch, v šatníkoch, v posteliach, v kvetináčoch, vo vrecku svojho kabáta… nikdy nevieš, kedy to budeš potrebovať.

https://www.instagram.com/p/BxWvn-EnWTL/

Nie nie je nie

Rovnako ako dáma nesmie pri dvorení okamžite povedať áno (aby nevyzerala lacno), aj pri pití existujú nejaké pravidlá. Ak niekto odmieta, znamená to, že len chce, aby si lepšie presviedčal. Je to zaužívaná súčasť bontónu, ktorá patrí k požívaniu páleného. Výnimku predstavujú šoféri, osoby pod 18 rokov, tehotné ženy a ľudia so zdravotnými problémami. Ich nie je posvätné!

https://www.instagram.com/p/Bv85YnZnrgs/

Hudba nesmie chýbať

Aj keď sa preferencie ľudí líšia, stačí krátky pobyt na intrákoch v Mlynskej doline na to, aby si každý urobil obraz o najpopulárnejších piesňach, ktoré sa spievajú pri pití. Folklór prekvitá v piesňach Na Kráľovej holi alebo Na Orave dobre, na Orave zdravo.

Z novších skladieb Slováci preferujú temperamentnú hitovku Načo pôjdem domov (autor Ľubo Virág, preslávil Kmeťoband) či Dnes od Tublatanky. Dobrá Koniferka spoľahlivo spraví Freddieho Mercuryho aj z najväčších hanbliviek!

Rami Malek Queen GIF by 20th Century Fox Home Entertainment - Find & Share on GIPHY

„Daj si ešte do druhej nohy!“

Keď sa naši dedovia potrebovali rozbiť, museli vynájsť spôsob, akým to dotiahnuť do konca. Prišli teda s pravidlom, vďaka ktorému aj keď niekto iba neochotne okoštuje štamprlík len tak „pre chuť“, tak sa ocitne v pasci. Nemôže predsa krívať a potrebuje aj do druhej nohy! Šup druhý štamprlík!

Okrem toho má človek dve ruky a na každej z nich päť prstov, ktorým sa taktiež treba venovať… v takejto situácii je aj posledný štamgast expertom na anatómiu a hra môže pokračovať až pokiaľ misia nebude splnená. Tým sa dostávame k ďalšiemu bodu.

Old Herold

Pije sa vždy do konca!

Piť sa musí až do konca – tým sa myslí buď koniec fľaše alebo koniec teba. Nič nie je také naliehavé, aby si spolu s blízkymi nemohol dokončiť niečo, čo ste načali. Nechať nedopitú fľašu sa nesluší. Jednoducho je to zakázané. Je to ako rezeň opečený z jednej strany alebo do polovice natretý plot. Kto nechá nedopitú fľašu, ten uráža predkov!

George Clooney Shot GIF by MIRAMAX - Find & Share on GIPHY

Treba sa vedieť poriadne rozlúčiť

Dobre známym fenoménom pijanskej kultúry sú „panáky na rozlúčku“ – v angličtine sa im hovorí „one for the road“. Vďaka bohatosti nášho jazyka slovenčina pozná pôvabný výraz kapurková, ktorý pochádza z východniarskych nárečí. Kapura je termín pre bránu, kapurková je teda posledný panák, ktorý si návšteva dá vo dverách predtým, ako nás opustí a vyberie sa do sveta.

https://www.instagram.com/p/BxzLwulipxt/

BONUS: Akými spôsobmi sa borievky spracúvajú?

Pri výrobe borovičky poznáme viaceré, desaťročiami zdokonaľované, spôsoby spracovania – borievka sa môže macerovať a predestilovať, aby sme dostali borievkový destilát alebo zakvasiť a predestilovať, čo je technologicky náročnejšie. Dôležité je zvládnuť technologické fázy – hlavne fermentáciu a odolejovanie.

Rovnako pestré sú aj spôsoby podávania borovičky. Každý si zaručene príde na svoje vďaka známym miešaným nápojom – obľúbená je grepovička (borovička + grepový džús), boquila (borovička so soľou a citrónom) alebo šak-šak (Borovička so Spritom).

Old Herold

Tento obsah vznikol v spolupráci s OLD HEROLD, s.r.o.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.