Víťazi šou Pečie celé Slovensko a ich sladké Vianoce: Dáte prednosť klasike od Miňa alebo rýchlej roláde od Tímei? (+RECEPT)

Dvaja víťazi pekárskej šou sa podelili o recept, ktorý by mal zvládnuť každý.


Vianoce sú o vôňach, spomienkach a chutiach, ktoré nás vracajú do detstva. Víťazi šou Pečie celé Slovensko Miňo Macuľa a Tímea Strnálová prezradili, aké druhy koláčov a koľko ich u nich nájdete na sviatočnom stole. Tiež sa podelili o jeden recept, ktorý by mohol podľa nich zvládnuť každý. Inšpirujte sa ich receptami, ktoré vnesú kúsok pekárskej mágie aj do vašej domácnosti.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Miroslav Miňo Macuľa

Vyrastal som v rodine, kde obe starké aj moja mama piekli s obrovskou láskou. U nás bolo na Vianoce vždy plno koláčov. Z kysnutého cesta nesmel chýbať biely koláč, makovník a orechovník. Tiež štedrák a trvanlivé koláčiky – linecké, vanilkové rožky, medvedie labky, oriešky či karamelové košíčky. Z krémových koláčov u nás vedú najmä medové rezy a opitý Izidor. V našej domácnosti pečieme minimálne desať druhov koláčikov a často aj viac. Vianoce si bez tej vône a chuti už ani nevieme predstaviť.

Pridávam recept na vanilkové rožky:

Cesto:

  • 300 g hladká múka
  • 250 g maslo
  • 100 g mleté vlašské orechy
  • 100 g práškový cukor

Cukrová zmes na obaľovanie:

  • 200 g práškový cukor
  • 50 g vanilkový cukor
  • do práškového a vanilkového cukru môžete dať zrniečka z jedného vanilkového lusku

Do preosiatej múky pridáme všetky suroviny a vypracujeme cesto, ktoré dáme aspoň na dve hodiny do chladničky, nech dobre zatuhne. Cesto vyberieme z chladu a odkrojíme z neho menšie kúsky. Z nich robíme valčeky s priemerom 1 cm. Priamo na plechu ich stočíme do tvaru podkovy, prípadne pred uložením na plech jemne zošúľame konce a vznikne rožok.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Ukladáme ich na papier na pečenie s dostatočným rozostupom. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C asi 15 minút. Rožky by nemali zhnednúť ani byť pečené dozlatista, aby neboli prepečené alebo spálené. Po upečení ich vyberieme z rúry a ešte teplé obaľujeme v zmesi z vanilkového a práškového cukru.

Tímea Strnálová

My sme vždy mali trošku netradičnejšie Vianoce. Keď som bola mladšia, tak sme mali kapustnicu, zemiakový šalát s rybou, potom sme si dali oblátku s cesnakom, ale nikdy sme nejako nevypekali a neprejedali sa koláčmi. Mali sme jedine medovníčky, moja teta niekedy robila grilážky a mamka zvykla piecť medové rezy, ktoré som milovala.

Keď som začala piecť, tak som urobila cheesecake či medové rezy, alebo minulý rok, čo mi poostávali koláče z vianočných krabičiek, tak sme si zobrali a po večeri sme ich zjedli, takže my nevypekáme vôbec. Vanilkové rožky či linecké u nás nenájdete, ja ich síce milujem, ale u nás sa nevypeká. Prípadne nejaký jeden druh, ale nie nutne typický vianočný koláč.

Podelila by som sa o recept na Pavlovej roládu. Akurát by som tam vynechala to ovocné kompoté, pretože asi nie každý má doma pektín a ovocné pyré. Stačí si teda nakrájať čerstvé ovocie, ktoré doma máte, a potom to len zrolovať. Tento recept máte do hodinky hotový.

Recept na Pavlovej roládu:

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Roláda:

  • 190 g bielky
  • 300 g práškový cukor
  • 1 čl citrónová šťava
  • 20 g kukuričný škrob

Namiesto compoté čerstvé alebo aj konzervované ovocie.

Plnka:

  • 300 g cream cheese
  • 200 g smotana na šľahanie
  • 40 g práškový cukor
  • Vanilková pasta

Roláda: Bielky izbovej teploty šľaháme na treťom stupni, ak začne vznikať pena, po 2 lyžiciach pridávame postupne preosiaty práškový cukor. Po pridaní všetkého cukru zvýšime otáčky na piaty stupeň a šľaháme 10 – 15 minút do lesklého, pevného snehu. Pridáme kukuričný škrob, opatrne premiešame a nakoniec pridáme citrónovú šťavu a zľahka premiešame. Rozotrieme na plech s papierom na pečenie. Pečieme na 150 °C – horný dolný ohrev, približne 25 – 30 minút. Pavlovka je správne upečená, ak je povrch krásne chrumkavý a praská. Po upečení pavlovku hneď dáme vrchom na papier na pečenie a necháme vychladnúť na mriežke.

Plnka: Všetky ingrediencie vyšľaháme ručným mixérom. Na roládu nanesieme krém a rozotrieme. Pridáme ovocie a roládu poriadne zatiahneme a stočíme.

Porotkyne šou Pečie celé Slovensko a Vianoce

Minulý rok sa s nami o svoje Vianoce podelili aj porotkyne šou Pečie celé Slovensko. Prezradili nám vtedy, aké koláče nesmú chýbať na ich vianočnom stole a ktorú cukrovinku či pečivo zvládne upiecť podľa nich naozaj každý. Obe dámy ťa možno v predvianočnom období inšpirujú receptami na chutné dobroty, ktoré budú vždy nadčasové. Viac sa dozvieš v článku nižšie.

Mohlo by ťa zaujímať:

Porotkyne zo šou Pečie celé Slovensko prezradili, ako vyzerajú ich Vianoce. Aký koláč či pečivo podľa nich zvládne každý?


Tagy:
REKLAMA
Nicolette Ftáčková
Vyštudovala som žurnalistiku a svoju vášeň k písaniu som objavila už v detstve, keď som hodiny tvorila rôzne príbehy. V EMEFKA sa venujem aktuálnemu dianiu doma i v zahraničí, pričom môj záber tém je veľmi široký.Rada píšem o zaujímavých ľuďoch a hľadám inšpiratívne príbehy, pričom mi sú blízke spoločenské a LGBTI+ témy. Mojím cieľom je sprostredkovať čitateľom obsah, ktorý ich zaujme, obohatí a podnieti k zamysleniu.
Najčítanejšie
Podobné