Vianoce sú o vôňach, spomienkach a chutiach, ktoré nás vracajú do detstva. Víťazi šou Pečie celé Slovensko Miňo Macuľa a Tímea Strnálová prezradili, aké druhy koláčov a koľko ich u nich nájdete na sviatočnom stole. Tiež sa podelili o jeden recept, ktorý by mohol podľa nich zvládnuť každý. Inšpirujte sa ich receptami, ktoré vnesú kúsok pekárskej mágie aj do vašej domácnosti.
Miroslav Miňo Macuľa
Vyrastal som v rodine, kde obe starké aj moja mama piekli s obrovskou láskou. U nás bolo na Vianoce vždy plno koláčov. Z kysnutého cesta nesmel chýbať biely koláč, makovník a orechovník. Tiež štedrák a trvanlivé koláčiky – linecké, vanilkové rožky, medvedie labky, oriešky či karamelové košíčky. Z krémových koláčov u nás vedú najmä medové rezy a opitý Izidor. V našej domácnosti pečieme minimálne desať druhov koláčikov a často aj viac. Vianoce si bez tej vône a chuti už ani nevieme predstaviť.
Pridávam recept na vanilkové rožky:
Cesto:
- 300 g hladká múka
- 250 g maslo
- 100 g mleté vlašské orechy
- 100 g práškový cukor
Cukrová zmes na obaľovanie:
- 200 g práškový cukor
- 50 g vanilkový cukor
- do práškového a vanilkového cukru môžete dať zrniečka z jedného vanilkového lusku
Do preosiatej múky pridáme všetky suroviny a vypracujeme cesto, ktoré dáme aspoň na dve hodiny do chladničky, nech dobre zatuhne. Cesto vyberieme z chladu a odkrojíme z neho menšie kúsky. Z nich robíme valčeky s priemerom 1 cm. Priamo na plechu ich stočíme do tvaru podkovy, prípadne pred uložením na plech jemne zošúľame konce a vznikne rožok.
Ukladáme ich na papier na pečenie s dostatočným rozostupom. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C asi 15 minút. Rožky by nemali zhnednúť ani byť pečené dozlatista, aby neboli prepečené alebo spálené. Po upečení ich vyberieme z rúry a ešte teplé obaľujeme v zmesi z vanilkového a práškového cukru.
Tímea Strnálová
My sme vždy mali trošku netradičnejšie Vianoce. Keď som bola mladšia, tak sme mali kapustnicu, zemiakový šalát s rybou, potom sme si dali oblátku s cesnakom, ale nikdy sme nejako nevypekali a neprejedali sa koláčmi. Mali sme jedine medovníčky, moja teta niekedy robila grilážky a mamka zvykla piecť medové rezy, ktoré som milovala.
Keď som začala piecť, tak som urobila cheesecake či medové rezy, alebo minulý rok, čo mi poostávali koláče z vianočných krabičiek, tak sme si zobrali a po večeri sme ich zjedli, takže my nevypekáme vôbec. Vanilkové rožky či linecké u nás nenájdete, ja ich síce milujem, ale u nás sa nevypeká. Prípadne nejaký jeden druh, ale nie nutne typický vianočný koláč.
Podelila by som sa o recept na Pavlovej roládu. Akurát by som tam vynechala to ovocné kompoté, pretože asi nie každý má doma pektín a ovocné pyré. Stačí si teda nakrájať čerstvé ovocie, ktoré doma máte, a potom to len zrolovať. Tento recept máte do hodinky hotový.
Recept na Pavlovej roládu:
Roláda:
- 190 g bielky
- 300 g práškový cukor
- 1 čl citrónová šťava
- 20 g kukuričný škrob
Namiesto compoté čerstvé alebo aj konzervované ovocie.
Plnka:
- 300 g cream cheese
- 200 g smotana na šľahanie
- 40 g práškový cukor
- Vanilková pasta
Roláda: Bielky izbovej teploty šľaháme na treťom stupni, ak začne vznikať pena, po 2 lyžiciach pridávame postupne preosiaty práškový cukor. Po pridaní všetkého cukru zvýšime otáčky na piaty stupeň a šľaháme 10 – 15 minút do lesklého, pevného snehu. Pridáme kukuričný škrob, opatrne premiešame a nakoniec pridáme citrónovú šťavu a zľahka premiešame. Rozotrieme na plech s papierom na pečenie. Pečieme na 150 °C – horný dolný ohrev, približne 25 – 30 minút. Pavlovka je správne upečená, ak je povrch krásne chrumkavý a praská. Po upečení pavlovku hneď dáme vrchom na papier na pečenie a necháme vychladnúť na mriežke.
Plnka: Všetky ingrediencie vyšľaháme ručným mixérom. Na roládu nanesieme krém a rozotrieme. Pridáme ovocie a roládu poriadne zatiahneme a stočíme.
Porotkyne šou Pečie celé Slovensko a Vianoce
Minulý rok sa s nami o svoje Vianoce podelili aj porotkyne šou Pečie celé Slovensko. Prezradili nám vtedy, aké koláče nesmú chýbať na ich vianočnom stole a ktorú cukrovinku či pečivo zvládne upiecť podľa nich naozaj každý. Obe dámy ťa možno v predvianočnom období inšpirujú receptami na chutné dobroty, ktoré budú vždy nadčasové. Viac sa dozvieš v článku nižšie.





















