Odišla cukrárenská legenda. Web Daily Mail priniesol správu o úmrtí Taliana Roberta Linguanotta, ktorý je považovaný za otca svetoznámeho dezertu tiramisu. Linguanotto sa dožil veku 81 rokov. Osudnou sa mu stala dlhá choroba, ktorú však pozostalí nešpecifikovali.
Linguanotto prišiel s tiramisu v 70. rokoch minulého storočia, keď pracoval v reštaurácii Alle Beccherie v Trevise. Dezert sa v menu Alle Beccherie objavil v roku 1972. Linguanotto a Alba di Pillo-Campeol, manželka majiteľa Alle Beccherie, spoločnými silami tiramisu zdokonalili do podoby, ktorá si podmanila celý svet.
Roberto Linguanotto, the „father of tiramisu“, has died in Italy. He is considered the author of the classic recipe for tiramisu
— NEXTA (@nexta_tv) July 29, 2024
The dessert is so popular in the world that there is even a World Movement of tiramisu lovers, which organizes world championships in preparing the… pic.twitter.com/XW6nfxrw4w
V roku 1983 sa recept na tiramisu objavil v talianskom časopise o jedle a varení a o desať rokov neskôr si na tomto dezerte pochutnávali ľudia z celého sveta.
Tradičné tiramisu sa pripravuje z dlhých piškót, vaječných žĺtkov, cukru, kávy, mascarpone a kakaového prášku. Niekedy sa na dochutenie pridávajú rôzne druhy alkoholu. Pôvodne sa tiramisu robilo v kruhovom tvare, neskôr sa však populárnejším stal praktickejší štvoruholníkový tvar.
Napriek tomu, že Linguanotto je považovaný za otca tiramisu, nie je úplne isté, že je prvý, kto s ním prišiel. Veľmi podobné dezerty boli spomínané už v desaťročiach, ktoré predchádzali jeho narodeniu. Tiramisu môže byť až niekoľko storočí staré. Vďaka tomu, že Linguanotto bol ten, kto tento dezert zmenil na svetoznámy fenomén, sa právom môže považovať za tvorcu moderného tiramisu.