Vražedné kombo: Tieto potraviny spolu nikdy nekombinuj, ak nechceš, aby ti bolo zle

Tieto veci si spolu na tanier radšej nedávaj.


Niektoré kombinácie potravín môžu spôsobiť tráviace ťažkosti, nafukovanie či pocit únavy. Aj keď sa môže zdať, že všetko, čo zjeme, sa v žalúdku nejako spracuje, niektoré jedlá spolu jednoducho nespolupracujú. Ktoré kombinácie by si mal radšej vynechať, ak nechceš skončiť s ťažobou v žalúdku?

Mlieko a citrusy

Mliečne výrobky v kombinácii s kyslými potravinami, ako sú pomaranče, citróny alebo ananás, môžu spôsobiť zrazenie mlieka v žalúdku, čo vedie k ťažkému tráveniu a niekedy aj k bolestiam brucha. Ak si dáš pomarančový džús a mlieko, môžeš zažiť nepríjemné pocity v žalúdku.

Ovocie po jedle

Ovocie sa trávi rýchlo, zatiaľ čo iné jedlá môžu v žalúdku zostať dlhšie. Ak si dáš ovocie po hlavnom jedle, môže začať kvasiť a spôsobiť plynatosť alebo nepríjemné kŕče.

Vraždené kombo: Tieto potraviny spolu nikdy nekombinuj, ak nechceš, aby ti bolo zle
Shutterstock

Alkohol a káva

Kombinácia alkoholu a kofeínu je zradná – zatiaľ čo alkohol telo unavuje, káva ho povzbudí, čím sa môže vytvoriť falošný pocit bdelosti. To vedie k rýchlejšiemu dehydratovaniu a väčšiemu zaťaženiu pečene.

Strukoviny a mliečne výrobky

Fazuľa, šošovica či hrach obsahujú zlúčeniny, ktoré môžu znižovať schopnosť tela spracovať laktózu. Ak ich skombinuješ s mliekom alebo smotanovou omáčkou, môže to viesť k nepríjemným tráviacim problémom.

Melón a iné potraviny

Melón sa trávi extrémne rýchlo, a ak ho skombinuješ s inými potravinami, môže zostať v žalúdku dlhšie, čo spôsobí kvasenie a nafukovanie. Ak si chceš dať melón, je lepšie ho jesť samostatne.

Banány a mlieko

Táto kombinácia je síce obľúbená v smoothies, no nie každý ju zvládne bez problémov. Môže spôsobiť spomalenie trávenia, pocit ťažoby a niekedy aj zahlienenie.

Vraždené kombo: Tieto potraviny spolu nikdy nekombinuj, ak nechceš, aby ti bolo zle
Shutterstock

Paradajky a uhorky

Aj keď sú súčasťou mnohých šalátov, ich kombinácia môže spôsobiť tráviace problémy. Rajčiny obsahujú kyseliny, ktoré môžu ovplyvniť enzýmy uhoriek, čo môže viesť k nadúvaniu.

Sýtené nápoje a jedlo

Pitie sladených perlivých nápojov počas jedla môže spôsobiť nafukovanie, pretože oxid uhličitý z nápoja narúša trávenie a spomaľuje odbúravanie tukov.

Odporúčame prečítať:

Toto sú najškaredšie autá vôbec: 10 modelov, pri ktorých sa pýtaš sám seba, prečo


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné