54-ročná žena namiesto toho, aby si ulahodila na cukete, po jej zjedení skončila v nemocnici. Prípad sa odohral v českom Zlíne, keď pani Stanislava dostala veľkú cuketu zo záhradky.
Rozhodla sa pripraviť si zapekanú cuketu a až po polovici jej konzumácie sa jej zdalo, že chuť cukety je horkastá. „Jedlo som jedla s chuťou, ale po zjedení asi dvoch tretín sa mi chuť začala zdať podivne horkastá. Bohužiaľ som jedlo celé dojedla,“ popisuje Stanislava pre iDnes.
Po troch hodinách od večere ju začali trápiť bolesti brucha, ktoré sprevádzali obrovské kŕče a hnačka. Po niekoľkých hodinách sa dostala do nemocnice, keď bola bolesť brucha už neznesiteľná a okrem toho bola pacientka silno dehydrovaná.
„Jej stav bol naozaj dramatický. Začali sme jej podávať infúzie, vykonalo sa CT brucha, kde bol popísaný obraz ťažkého opuchu sliznice žalúdka, hrubého čreva a výrazné zmeny na pečeni. Výrazné poškodenie pečene bolo badateľné aj z krvných testov. Pacientka potom bola zo zvracania a hnačky taká vyčerpaná, že na chvíľu stratila vedomie,“ uviedol lekár jednotky intenzívnej starostlivosti Krajskej nemocnice T. Bati Ilja Ryšavý.
Netypický priebeh infekcie
Podľa lekárov bol priebeh infekcie, ktorý pacientke zistili, netypický. Nezistili jej v tele totiž žiaden zápal, no pre istotu jej aj tak nasadili liečbu antibiotikami.
„Ale pretože nám potom pacientka o konzumácii cukety povedala, sestričkám napadlo, či sa nemohla týmto spôsobom otráviť. Skutočne sme potom našli v internetovej databáze niekoľko popisov podobných prípadov otráv, ktoré vznikli po požití tekvicovitej zeleniny s obsahom cucurbitacinu, čo nám potvrdili odborníci z toxikologického informačného strediska vo VFN Praha s tým, že však nikdy nešlo o takto závažnú otravu,“ dodal lekár.
Pani Stanislava bola nakoniec po šiestich dňoch z nemocnice prepustená. Lekár vyzýva ľudí, aby cuketu v žiadnom prípade nekonzumovali, ak cítia horkú alebo inak podivnú chuť.