Už to mnohí ani nevnímame, je to proste reflex. Keď si pripravíme horúcu kávu (či čaj), zamiešame ju lyžičkou. Máme totiž pocit, že práve vďaka tomuto pohybu nápoj rýchlejšie vychladne. Lenže, je to vôbec pravda, alebo ide len o zbytočný zvyk?
Ako píše portál Sto plus jednička, odpoveď je, že lyžička pri chladnutí kávy naozaj pomáha. Musí však byť kovová. Kov totiž pôsobí ako tepelný vodič, ktorý odvádza prebytočné teplo. Vírivý pohyb navyše dvíha tekutinu zo dna šálky nahor, čím sa dostáva do kontaktu so vzduchom a teplo vyprcháva rýchlejšie.
Faktom ale ostáva, že miešaním sa teplota zníži len pomerne málo. Napríklad po desiatich minútach len o 2 °C. Exitujú však aj iné finty, ako nápoj ochladiť. Napríklad stačí doň lyžičku proste len ponoriť. Odborníci ale odporúčajú urobiť tak obrátene, teda rúčkou do šálky. Tá je totiž vo väčšom kontakte so vzduchom, takže nápoj ochladzuje rýchlejšie.