Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Piatok 19.4.2024
sk
Jela
cz
Rostislav, Rastislav

Vychladne nápoj naozaj rýchlejšie, ak ho miešame lyžičkou, alebo ide len o zbytočný zvyk?

Fyzici na to majú jasnú odpoveď.


Už to mnohí ani nevnímame, je to proste reflex. Keď si pripravíme horúcu kávu (či čaj), zamiešame ju lyžičkou. Máme totiž pocit, že práve vďaka tomuto pohybu nápoj rýchlejšie vychladne. Lenže, je to vôbec pravda, alebo ide len o zbytočný zvyk?

Ako píše portál Sto plus jednička, odpoveď je, že lyžička pri chladnutí kávy naozaj pomáha. Musí však byť kovová. Kov totiž pôsobí ako tepelný vodič, ktorý odvádza prebytočné teplo. Vírivý pohyb navyše dvíha tekutinu zo dna šálky nahor, čím sa dostáva do kontaktu so vzduchom a teplo vyprcháva rýchlejšie.

Faktom ale ostáva, že miešaním sa teplota zníži len pomerne málo. Napríklad po desiatich minútach len o 2 °C. Exitujú však aj iné finty, ako nápoj ochladiť. Napríklad stačí doň lyžičku proste len ponoriť. Odborníci ale odporúčajú urobiť tak obrátene, teda rúčkou do šálky. Tá je totiž vo väčšom kontakte so vzduchom, takže nápoj ochladzuje rýchlejšie.

Shutterstock

Tagy:

Dušan Šutarík
Na EMEFKA píšem hlavne o filmoch a seriáloch.
Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.