Vyhľadávaná dovolenková destinácia má turistov plné zuby: Miestni sa búria, dovolenkári vraj iba plytvajú

Problém putuje až k prezidentovi krajiny.


Ešte len nedávno sme ťa informovali o tom, že Turecko sa stáva terčom obrovského zdražovania. Turisti sa donedávna obľúbenej dovolenkovej destinácií začínajú obracať chrbtom, no teraz sa do situácie zamiešava ďalší problém. Web Interez píše, že krajina zápasí s plytvaním jedlom. Problém vytvárajú hlavne turisti, ktorí si v hoteloch naberajú obrovské misy jedla a nakoniec ich vôbec neskonzumujú.

Základným prvkom tohto problému je, že každoročne do krajiny prichádzajú milióny ľudí, ktorí si zaplatia all inclusive služby. Súčasťou tohto balíčku obvykle bývajú švédske stoly – to je hlavným bodom tejto dilemy. Švédske stoly totižto so sebou prinášajú vec, o ktorej sa predtým príliš veľa nehovorilo.

Gigantické množstvo spomenutého jedla zo švédskych stolov totižto končí v odpade. Ľudia si naberú celé misy a nezjedia ich. V krajine sa každoročne vyhodí približne 23 miliónov ton potravín a až 35 percent ovocia a zeleniny sa ani nedostane na tanier. Miestni sa búria už aj proti tomuto.

Turecko a jeho problém s jedlom

Do hry sa zamiešali už aj miestne úrady, ktoré sa postavili proti plytvaniu. Rada pre poľnohospodársku a potravinovú kontrolu údajne prichystala správu, ktorá má putovať až k prezidentovi Recepovi Tyyipovi Erdoganovi. V správe sa majú nachádzať navrhované zmeny, snažiace sa pozmeniť spôsob, akým fungujú hotely i reštaurácie a ako sa správajú k jedlu.

Mohlo by ťa zaujímať:

Chceš si ísť počas zimy oddýchnuť do tepla? Dovolenka v týchto 5 krajinách ťa vyjde na menej ako 500 €

Ramazan Bingol, jeden z členov Rady pre poľnohospodársku a potravinovú kontrolu, povedal, že až polovica jedla z hotelových raňajok končí v koši. Turisti si údajne naložia plné taniere, ale väčšiny sa ani nedotknú. Navrhuje, aby hotely opustili systém švédskych stolov a priklonili sa k používaniu systému à la carte – čím by si hostia objednávali len to, čo zjedia.

Web Akipress tvrdí, že o osude plánovaných zmien sa rozhodne v najbližších mesiacoch. Ak by zmeny prešli, išlo by o zásadnú zmenu v podobe tureckého turizmu. Nekonečné bufety a hostiny sa premenia na ľahšie kontrolované dávky pohostenia, ktoré nebudú z veľkej časti končiť v smetných košoch.

Shutterstock

Tagy:
Šimon Patkoš
Svoju písaciu púť som začal už na strednej škole, avšak do sveta textu som sa poriadne ponoril až na vysokej škole, kde som vyštudoval filmovú scenáristiku a dramaturgiu. Najviac sa vo svojich článkoch zameriavam na filmové témy, ale neohrdnem aj originálnymi historickými a ľudskými príbehmi.
Najčítanejšie
Podobné