Vyhľadávaná dovolenková destinácia má turistov plné zuby: Miestni sa búria, dovolenkári vraj iba plytvajú

Problém putuje až k prezidentovi krajiny.


Ešte len nedávno sme ťa informovali o tom, že Turecko sa stáva terčom obrovského zdražovania. Turisti sa donedávna obľúbenej dovolenkovej destinácií začínajú obracať chrbtom, no teraz sa do situácie zamiešava ďalší problém. Web Interez píše, že krajina zápasí s plytvaním jedlom. Problém vytvárajú hlavne turisti, ktorí si v hoteloch naberajú obrovské misy jedla a nakoniec ich vôbec neskonzumujú.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Základným prvkom tohto problému je, že každoročne do krajiny prichádzajú milióny ľudí, ktorí si zaplatia all inclusive služby. Súčasťou tohto balíčku obvykle bývajú švédske stoly – to je hlavným bodom tejto dilemy. Švédske stoly totižto so sebou prinášajú vec, o ktorej sa predtým príliš veľa nehovorilo.

Gigantické množstvo spomenutého jedla zo švédskych stolov totižto končí v odpade. Ľudia si naberú celé misy a nezjedia ich. V krajine sa každoročne vyhodí približne 23 miliónov ton potravín a až 35 percent ovocia a zeleniny sa ani nedostane na tanier. Miestni sa búria už aj proti tomuto.

Turecko a jeho problém s jedlom

Do hry sa zamiešali už aj miestne úrady, ktoré sa postavili proti plytvaniu. Rada pre poľnohospodársku a potravinovú kontrolu údajne prichystala správu, ktorá má putovať až k prezidentovi Recepovi Tyyipovi Erdoganovi. V správe sa majú nachádzať navrhované zmeny, snažiace sa pozmeniť spôsob, akým fungujú hotely i reštaurácie a ako sa správajú k jedlu.

Mohlo by ťa zaujímať:

Chceš si ísť počas zimy oddýchnuť do tepla? Dovolenka v týchto 5 krajinách ťa vyjde na menej ako 500 €

Ramazan Bingol, jeden z členov Rady pre poľnohospodársku a potravinovú kontrolu, povedal, že až polovica jedla z hotelových raňajok končí v koši. Turisti si údajne naložia plné taniere, ale väčšiny sa ani nedotknú. Navrhuje, aby hotely opustili systém švédskych stolov a priklonili sa k používaniu systému à la carte – čím by si hostia objednávali len to, čo zjedia.

Web Akipress tvrdí, že o osude plánovaných zmien sa rozhodne v najbližších mesiacoch. Ak by zmeny prešli, išlo by o zásadnú zmenu v podobe tureckého turizmu. Nekonečné bufety a hostiny sa premenia na ľahšie kontrolované dávky pohostenia, ktoré nebudú z veľkej časti končiť v smetných košoch.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU
Shutterstock

Tagy:
REKLAMA
Šimon Patkoš
Svoju písaciu púť som začal už na strednej škole, no do sveta textu som sa naplno ponoril počas štúdia filmovej scenáristiky a dramaturgie na vysokej škole. Najviac sa vo svojich článkoch venujem filmovým témam, no nepohrdnem ani originálnymi historicko-kuriózno-krimi príbehmi.Okrem písania sa venujem ilustrácii a literárnej tvorbe. A aby sme si lepšie rozumeli — najlepšia vec na svete sú dve hodiny strávené v poloprázdnom kine pri dobrom filme.
Najčítanejšie
Podobné