Porekadlo soľ nad zlato bude už o chvíľu platiť aj pre cukor. Ako informujú TV Noviny, cukor je každým rokom drahší a drahší. Inak to nebude ani tento rok a jeho cena opäť stúpne.
Kuchyňu bez cukru má dnes málokto, a preto jeho zvýšenú cenu pocítia ľudia či už pri pečení, osladení kávy či čaju. „Ja som vlani kupovala po 56 centov alebo 65 centov v lete, no teraz je vyše euro 50,“ sťažuje sa pre TV Noviny dôchodkyňa Ľudmila.
Hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory tvrdí, že cukru je z celosvetového pohľadu nedostatok, čo je dôvodom, ktorý vedie k jeho zvyšovaniu cien. Údajne je za všetkým najmä počasie.
India, ktorá patrí medzi najväčších producentov cukru, vyprodukovala tento rok o osem percent menej ako vlani. „Slovensko je príliš malá pestovateľská krajina. Pestujeme tu z toho celosvetového pohľadu naozaj len zlomok cukrovej repy a vyrábame z nej len zlomok cukru na to, aby sme my vedeli nejakým spôsobom diktovať tie trendy v rámci vývoja svetových cien,“ dodala hovorkyňa.
Nedostatok cukru môžeme pocítiť už čoskoro, a to najmä v období vianočného pečenia. Cukor je dôležitý a málokedy sa dá v kuchyni plnohodnotne nahradiť. Dá sa to však pomocou medu či rôznych náhrad cukru.