Kvalita služieb na Slovensku je mizerná a ukážkovým príkladom je náš domáci gastro priemysel. To, čo by v iných krajinách nehodili ani bande pouličných psov, tu bez chochmesu servírujú zákazníkom. A ešte majú toľko odvahy pýtať za to peniaze.
V priemernej slovenskej reštaurácii sa pripálený spodok hrnca pod značnou vrstvou strúhaného eidamu a kopy petržlenovej vňate mení na desať porcií denného menu. A ľudia to jedia. Po prvé si z tej almužny, čo im po odvode do zdravotnej a sociálnej poisťovne ostane, nemôžu veľmi vyskakovať. Po druhé… už si tak nejak zvykli.
Môžeme sa paprčiť, že to tak nie je, že Slovensko predsa nie je to najhoršie na svete a decká v Afrike by boli vďačné aj za také… no všetci vieme, kde je pravda. Serióznu gastronómiu tu prevádzkuje len málokto. Nájsť schopnú reštauráciu či iné stravovacie zariadenie, v ktorom sa konzumácia pokrmu nerovná hazardu so zdravím, je takmer nadľudskou úlohou.
V slovenskom gastre zamestnajú kohokoľvek
V gastre dnes totiž môže robiť ktokoľvek, a to je ten problém. Aj človek, čo nerozozná uhorku od cukety, aj človek, čo si frustráciu vyventiluje fľusancom rovno do cudzieho taniera, a dokonca aj človek, čo si rád poškrabká prdel… a potom tou istou holou paprčou naberá malé veterníčky. Je to nechutné. Ale fakt sa to deje.
https://www.facebook.com/erika.rigoova/videos/4226396664053042/
Na posledný prípad – a teda na chlapíka „škraboriťa“ – upozornil užívateľ instagramu @filip.ondrik. Mladý Slovák na sociálnej sieti priznal, že nechutného chlapa pozoruje už nejaký ten piatok, a nerozumie, ako sa mu tak dlho darí pracovať v tomto kiosku. Reč je o zamestnancovi Yo&Joy v bratislavskom nákupnom centre Eurovea.
„Okrem toho, že vyzerá ako pofidérny taxikár Honzík v šľapkách s reťázkami a trojštvrťákmi a ku zákazníkom je úplné hovädo, tak sa ešte aj s obľubou vŕta v zadku a v rozkroku. Následne to oňucháva a degustuje,“ píše Filip vo svojom originálnom príspevku. Ten okrem vtipného popisu, samozrejme, pozostáva aj z videa, ktoré celé čoro-moro s čuchaním rite zaznamenáva.
Ľudia na internete reagovali presne tak, ako práve teraz reaguješ ty…
Ako je už asi zjavné, video sa veľmi rýchlo rozšírilo naprieč slovenským internetom. A všetkých, pochopiteľne, zaujímalo, čo bude s pánom „koštujem si vlastné kako“ ďalej. Pretože vieme, ako to na Slovensku funguje.
Nechutné video je síce nechutné video, no zamestnávateľ, ktorý ponúka minimálku, je rád, že mu tam niekto vôbec robí… a z toho, že si sem-tam čuchne k intímnym partiám, si veľkú hlavu nerobí.
Slečna Erika, ktorá sprostredkovala video ľuďom na facebooku, sa však chcela uistiť, že celá vec neostane len pri internetovej hanbe. Že majiteľ bezducho neodignoruje vyše 6-tisíc zdieľaní a znechutené komentáre od potenciálnych zákazníkov, ktorí sa zaprisahali, že do Yo&Joy už v živote nepáchnu.
Teraz už len ostáva veriť, že majiteľ stánku s informáciou dobre naloží. A že si pri výbere budúceho zamestnanca dá lepší pozor na jeho hygienické návyky. A my? My môžeme ďalej žiť s vedomím, že sa s nami po planéte promenádujú ľudia, ktorým „čistota pol života“ absolútne nič nehovorí a mrazený jogurt si dáme radšej u konkurencie.
Zdroj: filip.ondrik / Instagram