Žitavská paprika je slovenský unikát, ktorému však hrozí zánik, informuje RTVS. Dôvodom je nedostatok sezónnych brigádnikov, kvôli čomu ju skoro nikto nepestuje a každým rokom jej je čoraz menej.
Žitavská paprika sa pýši ochrannou známkou Európskej únie ako výrobok s chráneným označením pôvodu. Dokonca ju získala ako vôbec prvý produkt na Slovensku.
Žitavská paprika sa vyrába z papriky vypestovanej v Podunajskej nížine. Po zomletí má typickú oranžovočervenú farbu. Kým v roku 2006 jej namleli 500 ton, tento rok len 10, vysvetľuje RTVS.
Chýbajú brigádnici
Ján Kolesár, ktorý je jedným z jej pestovateľov, uviedol, že ak to takto pôjde ďalej, dôjde k zániku pestovania koreninovej papriky na Slovensku. Jednoducho chýbajú ľudia – brigádnici – a stroj túto prácu robiť nedokáže.
Podľa hovorcu ministerstva pôdohospodárstva Andreja Wallnera je potrebné zaoberať sa problematikou daňového a odvodového zaťaženia sezónnych pracovníkov a prediskutovať to s ministerstvom práce. Pestovatelia by podľa RTVS chceli viac zvýhodnených odpracovaných hodín, no rezort tento názor nezdieľa.