Zánik známeho slovenského výrobku? Možno ho používaš aj ty doma vo svojej kuchyni

Aké problémy sužujú jeho výrobu?


Žitavská paprika je slovenský unikát, ktorému však hrozí zánik, informuje RTVS. Dôvodom je nedostatok sezónnych brigádnikov, kvôli čomu ju skoro nikto nepestuje a každým rokom jej je čoraz menej. 

Žitavská paprika sa pýši ochrannou známkou Európskej únie ako výrobok s chráneným označením pôvodu. Dokonca ju získala ako vôbec prvý produkt na Slovensku.

Žitný ostrov, Slovensko, termálne vody

Mohlo by ťa zaujímať:

Aj na Slovensku sa môžeš cítiť ako v rozprávke. Tieto jedinečné miesta doprajú relax tvojmu telu i duši

Žitavská paprika sa vyrába z papriky vypestovanej v Podunajskej nížine. Po zomletí má typickú oranžovočervenú farbu. Kým v roku 2006 jej namleli 500 ton, tento rok len 10, vysvetľuje RTVS.

Chýbajú brigádnici

Ján Kolesár, ktorý je jedným z jej pestovateľov, uviedol, že ak to takto pôjde ďalej, dôjde k zániku pestovania koreninovej papriky na Slovensku. Jednoducho chýbajú ľudia – brigádnici – a stroj túto prácu robiť nedokáže.

Podľa hovorcu ministerstva pôdohospodárstva Andreja Wallnera je potrebné zaoberať sa problematikou daňového a odvodového zaťaženia sezónnych pracovníkov a prediskutovať to s ministerstvom práce. Pestovatelia by podľa RTVS chceli viac zvýhodnených odpracovaných hodín, no rezort tento názor nezdieľa.

2294361967

Tagy:

Matej Mičík
Hudba, rozhovory, zaujímavosti. Nič z toho mi nie je cudzie. Rovnako som fanúšikom krimi a záhad. Ak sa z mojich článkov dozvieš niečo, čo si nevedel, tak ich pre EMEFKA píšem správne.
Najčítanejšie
Podobné