Žemľovka aj bryndzové klasiky. Toto je rebríček najhorších slovenských jedál, niektoré priečky ťa rozhnevajú

Nájdu sa medzi nimi aj dobroty, na ktoré Slováci nedajú dopustiť.


Nechutia každému – tak by sa dal zhrnúť najnovší rebríček portálu TasteAtlas, ktorý hodnotil najhoršie slovenské jedlá. Zoznam obsahuje pokrmy, ktoré u nás patria k tradičným klasikám, no očividne neoslovili medzinárodné publikum. Ktoré jedlá svet považuje za nepodarky? Do hodnotenia bolo zapojených vyše 2 000 používateľov, čo poskytlo celkom široký pohľad na to, čo chutí alebo nechutí.

ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Prekvapením je, že medzi najhoršie hodnotenými sa ocitli aj obľúbené slovenské pochúťky. Na zozname nechýbajú strapačky, ryžový nákyp či rôzne tradičné dezerty, ktoré sú u nás doma veľmi populárne. Aj keď sme podobný rebríček priniesli už v minulosti, aktuálna verzia sa dočkala zmien a doplnení. Celkovo sa v zozname objavilo až 16 jedál, od klasických hlavných jedál, cez nátierky a polievky, až po sladké dezerty. Pri niektorých hodnoteniach sa dá len krútiť hlavou, pretože pre domácich sú tieto jedlá často nostalgické a spojené s detstvom či rodinnými tradíciami.

Ktoré slovenské jedlá „skórovali“?

Kráľom rebríčka sa stala smotanová nátierka, ktorá získala len 2,8 bodu z možných piatich. Nasledoval ryžový nákyp s tromi bodmi a prvú trojku uzatvorili kokosové ježe, ktoré si odniesli 3,4 bodu. Zaujímavé je, že tieto jedlá, hoci nie sú medzinárodne veľmi populárne, stále patria k stáliciam slovenských domácností a mnohí ich majú radi práve pre ich tradičnú chuť.

Rebríček TasteAtlas teda ukazuje, že aj obľúbené tradičné pokrmy môžu byť pre zahraničné publikum prekvapujúco kontroverzné. Možno práve tieto rozdiely robia gastronómiu takou fascinujúcou – čo je pre niekoho lahôdka, môže pre iného predstavovať skutočný kulinársky „neúspech“.

Výsledky Slovákov zarazia

V rebríčku sa ocitli aj kapustové fliačky či strapačky, čo možno niekomu príde pochopiteľné. Predsa len, aj medzi Slovákmi sa nájdu ľudia, ktorí tieto tradičné jedlá nemusia. To isté platí aj o žemľovke, karbonátkach či demikáte, ktoré nie sú úplne univerzálne obľúbené.

najhoršie slovenské jedlá
Profimedia
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Pri niektorých položkách však človek len zdvihne obočie a povie si, ako je to vôbec možné, že ich niekto zaradil medzi najhoršie slovenské jedlá. Ako príklad môžu slúžiť Bratislavské rožky – sladké pečivo, ktoré by mnohí považovali za lahôdku, sa objavilo v hodnotení medzi menej obľúbenými položkami.

Tento rebríček teda ukazuje, že aj pokrmy, ktoré sú doma veľmi populárne, môžu byť pre iných prekvapivo kontroverzné. Ukazuje to, že chute sú skutočne subjektívne a každé jedlo môže mať svojich fanúšikov aj odporcov.

Takto vyzeral finálny rebríček:

UmiestnenieJedloHodnotenie z 5 bodov
1.Smotanová nátierka2.8
2.Ryžový nákyp3.0
3.Kokosové ježe3.4
4.Fliačky s kapustou3.6
5.Veka3.6
6.Liptauer3.6
7.Demikát3.6
8.Karbonátky3.7
9.Žemľovka3.7
10.Strapačky3.7
11.Medvedie labky3.7
12.Treska3.8
13.Makovník3.9
14.Bryndzové pirohy3.9
15.Laskonky3.9
16.Bratislavský rožok3.9

Odporúčame prečítať:

Najväčší škandál v histórii Love Island? Diváci hovoria o nespravodlivosti a protekcii


Tagy:
REKLAMA
Redakcia
Redakcia EMEFKA je tím skúsených redaktorov, autorov a kreatívcov, ktorí denne prinášajú zábavný, inšpiratívny a aktuálny obsah zo sveta popkultúry, lifestyle a spoločenského diania. Naši autori dbajú na kvalitu, overovanie faktov a originalitu, aby čitateľom poskytli spoľahlivé a pútavé články, ktoré si získali tisíce fanúšikov po celom Slovensku.
Najčítanejšie
Podobné