Lekári už počas operácie mozgu žiadali pacientov, aby hrali na husle či na gitaru. Zatiaľ však neexistuje žiadny záznam o tom, že by niekto na operačnom stole plnil olivy. Presne to robila 60-ročná Talianka počas toho, ako jej odstraňovali nádor z ľavého temporálneho laloku.
Neurochirurg Roberto Trignani z nemocnice v talianskom meste Ancona uviedol, že dve a pol hodiny trvajúca operácia dopadla veľmi dobre. Jeho pacientka počas nej, v priebehu jednej hodiny, pripravila 90 olív.
Minimalizuje sa poškodenie zdravého tkaniva
Ľavý temporálny lalok je zodpovedný za reč, pamäť a pohyb pravej časti tela. Lekár pre tlačovú agentúru Ansa vysvetlil, že metóda operovania pri vedomí „umožňuje monitorovať pacienta počas práce a kalibrovať zákroky“.
Tento postup sa využíva preto, aby sa minimalizovalo poškodenie zdravého tkaniva. Pacientovi sa môžu počas zákroku klásť otázky alebo môže vykonávať nejakú činnosť. Tentokrát operačná sála na chvíľu pripomínala kuchyňu.
Komplikovaná činnosť
Trignani, ktorý bol súčasťou 11-členného zdravotníckeho tímu, už uskutočnil v posledných rokoch asi 60 operácií mozgu na pacientoch pri vedomí. Napríklad, jeden pacient v Ancone dostal za úlohu sledovať kreslené seriály. Plnené olivy z Ascoly, špecialita regiónu Marky, však na konci operácie ešte neboli úplne hotové.
Špecialita talianskeho regiónu pozostáva zo zelených olív naplnených mäsom a obalených v trojobale (vajíčka, múka, strúhanka), ktoré sa na záver vypražia.
Zdroj: SITA / Redakcia