Vieš si predstaviť, že by si prežíval výhradne na živočíšnych produktoch? Žiadne ovocie či zelenina, zbohom obilniny či strukoviny… len tony mäsa, mliečne výrobky, vajíčka a morské plody. Takýto stravovací spôsob skutočne existuje. Na internete ho nájdeš ako „carnivore diet“, teda mäsožravá strava, a mnohí TikTokeri si ju nevedia vynachváliť.
Jednou z milovníčok mäsožravej stravy je aj influencerka Angela Absalon. 23-ročná fitnes koučka mala v minulosti problémy s pleťou, nepravidelnou menštruáciou aj vypadávaním vlasov. Dnes tvrdí, že práve konzumácia enormného množstva mäsa vrátane jahňacích semenníkov a nepasterizovaného mlieka ju od týchto zdravotných komplikácií odbremenila.
Zmrzlina, šalát, pizza… všetko z mäsa
Angela na svojom TikToku a Instagrame (@fitangela) zdieľa okrem cvičenia aj rôzne kontroverzné recepty. Medzi tie patrí napríklad zmrzlina zo surového mletého mäsa, „šalát“ z niekoľkých druhov mäsa a mäsových výrobkov či pizza, ktorej základom je namiesto nadýchaného cesta placka z mletého hovädzieho. Nechýba ani ochutnávka surovej kuraciny.
Ľudia majú o hodnovernosti jej videí určité pochybnosti. V komentárovej sekcii sa často skloňuje výraz „ragebait“, teda obsah, ktorý má diváka pobúriť. Pobúrený divák má totiž väčšiu potrebu zanechať komentár a algoritmu je vo výsledku jedno, čo je jeho obsahom. Angela však rozhodne nie je jediná, pre ktorú je mäso sväté.
Mäsožravá diéta je horúcim trendom a pod hashtagom #carnivorediet možno nájsť na TikToku milióny príspevkov. Populárnou v komunite mäsožravcov je napríklad bývalá vegánka @steakandbuttergal, ktorá sa preslávila najmä svojou maslovou obsesiou. Neváha si doň len tak zahryznúť.
Čo na to odborníci?
Odborníci týmto štýlom stravovania opovrhujú. Ako píše portál Healthline, neexistujú žiadne kontrolované štúdie, ktoré by dokazovali, že mäsožravá diéta skutočne dokáže odstrániť spomínané (či iné) zdravotné problémy. Naopak, spájajú sa s ňou mnohé riziká, ktoré môžu zdravotný stav výrazne poškodiť.
Mäsožravá diéta je nanajvýš obmedzujúca a vylučuje z jedálnička takmer všetko, čo nám dáva živiny. Odborníci preto varujú nielen pred rizikom zvýšeného cholesterolu, ale aj nebezpečne nízkym príjmom dôležitých makroživín a vlákniny. Keďže je to strava zameraná na živočíšne produkty, spája sa s enormným príjmom bielkovín. To môže uškodiť najmä pacientom s ochorením obličiek.