Letecká doprava je pre mnohých dovolenkárov hlavnou formou cestovania, najmä počas letných mesiacov. S letmi sa neodmysliteľne spája aj jedlo na palube – niektorí cestujúci sa naň tešia, iní ho radšej úplne vynechávajú. Kým nízkonákladové spoločnosti ponúkajú skôr drobné občerstvenie na predaj, pri dlhších medzinárodných letoch sú súčasťou servisu aj teplé jedlá. Web Mirror informuje, že známy lekár teraz poukázal na to, prečo sa také jedlá neoplatí jesť.
Napriek tomu, že palubné menu má svojich fanúšikov, existuje aj veľká skupina ľudí, ktorá mu nedôveruje. Patrí k nim aj známy britský lekár Dr. Rangan Chatterjee, známy z relácie Doctor in the House a z vysielania BBC Breakfast, ktorý zároveň patrí medzi najvplyvnejších lekárov vo Veľkej Británii. V nedávnom videu na TikToku prezradil, prečo sa lietadlovému jedlu cielene vyhýba.
Vo výňatku z jeho podcastu Feel Better Live More Dr. Chatterjee hovoril s chirurgom a wellness expertom Dr. Darshanom Shahom. Spomína, ako sa raz počas letu rozprával s riaditeľom palubného servisu, ktorý mu údajne povedal, že si vždy nosí vlastné jedlo – práve kvôli látkam, ktoré sa do jedál pridávajú, aby chutili aj vo vysokých nadmorských výškach. „Keby ste vedeli, čo všetko tam je, nedotkli by ste sa toho,“ povedal mu údajne člen posádky.
Dr. Shah pridal vlastnú skúsenosť: „Všimol som si, že keď zjem jedlo, ktoré mi podajú počas letu, výrazne mi stúpne hladina cukru v krvi – a zostane vysoká celé hodiny. Odkedy som si to uvedomil, počas letov radšej držím pôst. Nestojí to za to.“
Jedlo na palube nie je najlepšou voľbou
Znížený tlak a suchý vzduch v kabíne výrazne ovplyvňujú náš vnem chuti – preto sa do palubných jedál pridáva viac soli a korenín, aby si pasažieri vôbec niečo vychutnali. Podľa magazínu Prima ide najmä o tzv. umami – piatu chuť, ktorá sa zintenzívňuje v lietadle. Vysoký obsah umami nájdeme napríklad v paradajkách, špenáte či hubách.
Senior nutričná poradkyňa Ellie Birch z Holland & Barrett pre Condé Nast Traveller potvrdila, že jedlo na palube býva často vysoko priemyselne spracované a má nízku výživovú hodnotu. „Býva chudobné na vlákninu a bohaté na cukor, soľ a konzervanty, čo môže spôsobovať aj tráviace ťažkosti,“ uviedla odborníčka.
Lekár Dr. Chatterjee priznal, že už predtým sa jedlám v lietadle vyhýbal, no po tomto rozhovore sa v tom utvrdil ešte viac. Jeho vyjadrenia podporil aj Dr. Shah, ktorý dodal: „Úplne to dáva zmysel. Zdá sa, že v tých jedlách je obrovské množstvo prísad a aditív.“
Ľudia pritakávajú
Jeho TikTok video, ktoré zachytáva časť tohto rozhovoru, zaznamenalo vyše 326-tisíc zhliadnutí a viac než 9 300 lajkov. Reakcie sledujúcich sú zmiešané – niektorí s lekárom súhlasia, iní to považujú za prehnané. „Pracovala som vo firme, ktorá vyrábala jedlo do lietadiel. Majú vlastné laboratóriá, aby všetko chutilo aj vo výške – lebo chuťové bunky tam nefungujú rovnako,“ napísala jedna z komentujúcich.
Niektorí používatelia poznamenali, že po jedle na palube bývajú nafúknutí a necítia sa dobre. Iní zas tvrdia, že záleží na frekvencii lietania – ak človek letí raz za rok, nemá zmysel robiť z toho vedu. No ako výstižne poznamenal jeden komentár: „Keby sme vedeli, čo všetko sa pridáva aj do bežného jedla, asi by sme nejedli vôbec nič.“
