Aktualizované dňa 19. 8. 2023
Martin Novák radil v obľúbenej relácii Na nože reštauráciám po celom Slovensku, no tú vlastnú postaviť na nohy nedokázal. Mal sa stať naším Pohlreichom, nakoniec sa ukázalo, že ide doslova v jeho šľapajach.
Zdeněk Pohlreich, známy z relácie Áno, šéfe! sa totiž rozhádal so svojou spoločníčkou a zároveň producentkou a obaja skončili na súde. Neskôr sa ukázalo, že najväčšiu hanbu zažil vtedy, keď nedokázal pomôcť vlastnej švagrinej a jej podnik pri Prahe skrachoval.
Podobne to mal aj Martin Novák, ktorý viedol od roku 2000 až dve luxusné reštaurácie v zrekonštruovanom zámku v Pezinku. Ešte donedávna bol spokojný, no počas leta sa mu situácia skomplikovala. V zámku sa s ním totiž nečakane rozlúčili.
„Priatelia, chceme vám oznámiť, že po vzájomnej dohode sa pracovne lúčime s naším šéfkuchárom Martinom Novákom. Jeho cesta sa v zámku končí a my sa mu chceme za jeho pôsobenie u nás za všetko poďakovať. V zámku nechal za sebou kus práce aj srdca. Želáme mu v pracovnom aj súkromnom živote len to najlepšie,“ oznámili majitelia na webovej stránke reštaurácie.
Kuchyňa na seba nedokázala zarobiť
„Začínali sme v najhoršom možnom čase, otvorili sme v júni a v septembri sa prvý raz všetko zavrelo,“ prezradil spolumajiteľ pre týždenník Plus 7 dní. „Martin je špičkový kuchár, o tom niet pochýb, ale ku kuchyni patrí aj kalkulačka. Povianočné kritické mesiace, ktoré sú v každom odvetví, či ide o gastronómiu, alebo predaj novín, vytvárajú veľkú stratu. Viacero okolností rozhodlo, že naša reštaurácia ju počas roka nedokázala dobehnúť. V podstate sme to celý čas dotovali,“ hovorí ďalej.
So známym televíznym kuchárom sa rozišli korektne, no jednu z jeho reštaurácií museli zavrieť. Medzitým najali nového šéfkuchára, no s Martinom sa definitívne nelúčia. Naďalej totiž chcú, aby spolupracovali externe.
Článok ku dňu 19. 8. 2023 aktualizujeme o vyjadrenie Martina Nováka:
„Áno, je pravda, že som zachytil v médiách nie úplne pravdivé informácie k môjmu odchodu zo Zámku Šimák. Ako som už uviedol viac krát, odchod zo Zámku Šimák bol z môjho vlastného rozhodnutia, ktoré neprišlo zo dňa na deň. Nevidel som potenciál do budúcna, rozvíjať to, čo chcem robiť a keďže reštaurácia Pálfy bola každý rok z personálnych dôvodov zatvorená, venovať sa eventom druhej a menšej reštaurácii nebola moja vízia.
Nie vždy boli ekonomické výsledky reštaurácie na výbornú, ale príčinou nebola kvalita služieb. Hlavným dôvodom bol najmä poddimenzovaný stav personálu, ktorý sa počas eventovej sezóny hotela dopĺňal práve z tejto reštaurácie. Bola tak niekoľko mesiacov pozastavená a nemala dostatočný čas a priestor vybudovať si svoju stálu klientelu. Toto sa podpísalo najmä na financiách.
Reštaurácia Pálfy bola otvorená od roku 2019. Každý rok okrem covidového roku, získala prestížne ocenenie hotelov a reštaurácii na Slovensku, tiež ocenenie Zlatej vidličky a dokonca tento rok ako jediná na Slovensku dostala dve Zlaté vidličky, čo samo o sebe potvrdzuje jej kvalitu a úroveň.“