Tlačidlo na zatvorenie okna potvrdenia platby
Tvoje predplatné bolo aktivované
Sobota 27.4.2024
sk
Jaroslav
cz
Jaroslav

Zomrel „otec tiramisu“ Ado Campeol

Tiramisu bolo údajne výsledkom nehody pri výrobe vanilkovej zmrzliny.


Vo veku 93 rokov zomrel Ado Campeol, ktorého talianske médiá roky prezývali „otec tiramisu“. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Campeol bol majiteľom reštaurácie Le Beccherie v severotalianskom Trevisiu, kde slávny dezert vymyslela jeho manželka a šéfkuchár. Koláč obsahujúci piškóty nasiaknuté kávou a mascarpone, bol pridaný do ich ponuky v roku 1972, ale rodina si ho nikdy nenechala patentovať.

Pexels

O pôvode tiramisu sa vedú dlhodobé spory. Existujú dokonca tvrdenia, že sa podávalo ako afrodiziakum v nevestinci v spomenutom meste Trevisio. Všeobecne sa však uznáva, že recept vymysleli v Campeolovej reštaurácii.

Podľa „spoluvynálezcu“ dezertu, šéfkuchára Roberta Linguanotta, bolo tiramisu výsledkom nehody pri výrobe vanilkovej zmrzliny. Linguanotto nechtiac pridal mascarpone do misky s vajíčkami a cukrom, a keď si všimol príjemnú chuť vyšľahanej zmesi, povedal to Campeolovej manželke Albe. Dvojica potom recept zdokonalila pridaním piškót namočených v káve a dezert na záver posypala kakaom.

Tiramisu sa objavilo v médiách v roku 1981 a odvtedy sa stalo jedným z najznámejších talianskych dezertov.


Tagy:

Najčítanejšie
Podobné

Vitaj na stránke EMEFKA

Posúvaj prostom doľava alebo doprava a objav viac

Práve sa deje

Klikni a uvidíš aké máme novinky

Domov
TOP
Trending
PREMIUM
Emefka Daily logo
Nový spravodajský web
Práve sa deje

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM. Skopíruj špeciálny odkaz a zdieľaj obsah so svojimi kamošmi.

Kopírovať odkaz

Odkaz bol skopírovaný

Odomknúť článok

kamošovi

Táto funkcia je dostupná iba členom Emefka PREMIUM, prihlás sa do svojho konta. Ak členom nie si, využi túto možnosť a zakúp si predplatné.

Zakúpiť Zakúpiť

Blahoželáme, máš prémiových kamošov!

Tento obsah je štandardne platený, no tvoj kamoš je členom Emefka PREMIUM a obsah ti odomkol. Stačí zadať tvoju emailovú adresu.