5. Maido, Lima
Elegantnú reštauráciu v trendy štvrti Miraflores v Lime otvoril v roku 2009 uznávaný šéfkuchár Mitsuharu „Micha“ Tsumura. Micha kombinuje japonské techniky a peruánske ingrediencie do kuchyne Nikkei. K dispozícii je degustačné menu a menu à la carte, ktoré ponúka pochúťky ako The Triple, kombináciu avokáda, vajec, paradajok a chashu (dusený bravčový bôčik) či caracoles al sillao (sójová omáčka), morské slimáky so žltou chilli penou a omáčkou Nikkei.
4. Diverxo, Madrid
Šéfkuchár Dabiz Muñoz opisuje svoju kuchyňu ako hedonistickú, kreatívnu a nepredvídateľnú. Presne to môžu návštevníci očakávať v reštaurácii Diverxo. Muñoz rád posúva gastronomické hranice, ako sa len dá. Všetko v tejto reštaurácii je umeleckým dielom, od odvážnej výzdoby až po teatrálne jedlá s jedinečnými kombináciami, ako sú japonská paella alebo pečený kaviár s kari vindaloo a gréckym jogurtom.
3. Table by Bruno Verjus, Paríž
Reštaurácia má dlhý pult navrhnutý ako vlna, ktorý vytvára súkromné zákutia a otvorenú kuchyňu. Nadšení hostia môžu sledovať každé gesto, vidieť každý tanier a byť svedkami toho, ako Verjus servíruje veľkú zelenú špargľu pošírovanú s morskými riasami alebo pripravuje homára s cukrovým hráškom, žihľavou a kaparovou remuládou. Vďaka priateľskej obsluhe, úžasnému vínu a neuveriteľnému jedlu sa reštaurácii podaril vzácny úspech – pri svojom prvom zaradení do zoznamu 50 najlepších reštaurácií sveta v roku 2023 sa dostala do prvej desiatky a tento rok uzatvára TOP 3.
2. Asador Etxebarri, Atxondo
Do tejto čarovnej reštaurácie, ktorá sa nachádza v pokojnej baskickej dedinke obklopenej horami a sviežou zeleňou, cestujú milovníci jedla z celého sveta, aby ochutnali výnimočné pokrmy, ktoré vytvoril Victor Arguinzoniz. Každé jedlo sa pripravuje na grile, od ančovičiek na toaste a šťavnatých červených kreviet Palamós po mliečnu zmrzlinu s cviklou.
1. Disfrutar, Barcelona
Šéfkuchári Oriol Castro, Eduard Xatruch a Mateu Casañas majú tento rok veľa dôvodov na oslavu. Okrem toho, že si pripomínajú 10. výročie založenia reštaurácie, získali aj najvyššie ocenenia. Disfrutar bol vyhlásený za najlepšiu reštauráciu sveta 2024. Trojica si domov odnáša aj trofej za Najlepšiu reštauráciu v Európe 2024. Nápadité pokrmy sú vykonané s výnimočnou technickou zručnosťou a podávané čo najhravejším spôsobom. V ponuke sú dve paralelné menu s 30 chodmi, klasické a festivalové.
V prvom z nich sa nachádzajú jedlá ako sépia na thajský spôsob a kalamár so špagetami kombu, mandľami a hroznom. Druhé menu ponúka slávne luxusné kaviárové panchino šišky a brilantný mrazený gazpacho sendvič.