Zvrátenosť alebo služba prírode? Jedenie zrazených zvierat má viac fanúšikov, ako by si čakal

Hovoria, že mäso z líšky či z veveričky je niečo, čo určite treba vyskúšať.

Zdroj: profimedia

Bol by si ochotný zjesť guláš uvarený zo zrazeného jazveca, ktorého si našiel pri ceste? Väčšine ľudí sa takáto predstava hnusí a spája si s ňou nejakých primitívnych amerických rednecks. Jedenie zrazenej zveri však vôbec nemusí byť doménou chudobných či zaostalých ľudí! Venujú sa mu aj zabezpečení ľudia, ktorých k tomu vedú rôzne motivácie.

Niektorí „mrchožrúti“ chcú len šetriť. Iní to považujú za spôsob, ako žiť „mimo systému“ a zabezpečiť si nezávislý zdroj potravy. Sú aj takí, ktorých to jednoducho baví a vnímajú to ako formu hry či vynikajúcu cestu, ako študovať tajomstvá prírody. Aké zvieratko sa mi pošťastí nájsť dnes? Často ide o kombináciu hneď viacerých dôvodov.

profimedia

Ktoré zvieratá teda nájdeme v cestnej kuchyni?

Veveričky, holuby, dravé vtáky, jazvece, myši… doslova všetko, čo sa na cestách nájde v neživom stave. Recepty sú veľmi rozmanité a používajú prísady od výmyslu sveta. Jonathan McGowan, dlhoročný konzument cestných zdochlín, sa pre Daily Mail podelil o svoje skúsenosti. Tvrdí, že najlepšie mäso majú líšky a veveričky, naopak, krty sú úplne nechutné.

Takto vyzerá jeho recept na sovie karí:
1.
Najprv na vysokej teplote opražíme cibuľku a zeler (asi 10 minút).
2. Pridáme sovu a budeme miešať, až kým nie je dostatočne tepelne upravená, po piatich minútach stlmíme oheň, pridáme zeleninu, hrozienka, rascu, kokos, karí omáčku a kurkumu, dusíme desať minút.
3. Krátko pred podávaním pridáme smotanu a poriadne zamiešame.
4. Podávame s ryžou, dobrú chuť!

Ak sa túžiš zoznámiť s ďalšími receptami podobného štýlu, autor Buck Peterson napísal niekoľko kuchárskych kníh s receptami na zrazené zvieratá.

Nadšenci si jedenie zvierat z ciest nesmierne pochvaľujú

Ide vraj o veľmi kvalitné a zdravé mäso, ktoré nie je vystavené žiadnej chémii a je panensky čisté. Zároveň ho vnímajú ako etickejšiu alternatívu k veľkochovom, kde zvieratá nie vždy žijú vo vyhovujúcich podmienkach. Toho, že by mäso po niekoľkých dňoch vonku mohlo byť zdraviu škodlivé, alebo že by sa v ňom mohli nachádzať nebezpečné parazity, sa neobávajú. Dostatočná tepelná úprava sa o všetko postará!

profimedia

Netradičný životný štýl

Experti na zrazenú zver dokážu odhadnúť miesta, kde sa prírodné palacinky vyskytujú v hojnom množstve. Ak sa v blízkosti cesty nachádza smetisko, vodný zdroj či rôzne umelé a prírodné úkryty, šanca natrafiť na zrazené zviera prudko rastie.

Ako to v prírode chodí, aj zdochlina často pritiahne zvieratá, ktoré sa vybrali si na nej pochutnať. Preto sa často stane, že auto zrazí zviera, ktoré práve maškrtilo na zvierati zrazenom pred ním. Aj prírodný supermarket ponúka zľavu dve za cenu jedného!

Odhaduje sa, že len na území USA dôjde každý rok k 1,2 miliónom kolízií áut s jeleňmi a príbuznými druhmi. Aj v menších krajinách, ako je Slovensko, môžeme predpokladať, že pod kolesami áut zomierajú desaťtisíce zvierat. Od myší až po medvede. Gurmáni si teda určite majú z čoho vyberať.

profimedia

Prešlo by ti to aj na Slovensku?

Konzumácia zvierat z ciest môže byť problematická z právneho hľadiska. Na mnohých miestach sveta je vyslovene zakázaná. Na Slovensku je to tak, že pokiaľ človek nájde zrazené veľké zviera alebo chránený druh, mal by kontaktovať políciu. Tá následne prípad posunie miestnemu poľovníckemu združeniu či ochranárom a ty odídeš naprázdno. Ak si ale špachtľou zoškrabeš z vozovky vylisovanú lasičku alebo mačku, zrejme nikto nebude namietať.

Expert v jedení zrazených zvierat

Skutočnou celebritou sveta jedenia zrazených zvierat je Arthur Boyt. Tento britský pán po sedemdesiatke konzumuje zrazené zvieratá už od svojich trinástich rokov. Pôsobí dojmom človeka, ktorý sa vo svojom remesle naozaj vyzná. Nie je to len rokmi skúseností, ale aj kvôli tomu, že Boyt je taxidermista, čiže mu nechýbajú dostatočné znalosti o zvieracej anatómii.

profimedia

Veterán sa dokonca stal hlavnou postavou krátkeho dokumentárneho filmu, ktorý o ňom natočilo Vice. Boyt porozpráva svoj životný príbeh, predstaví svoju mrazničku a nechá nás nazrieť na prípravu chutného zrazeného jazveca. Ide o veľmi zaujímavý filmík, na ktorého pozeranie však treba mať silný žalúdok. Video je na konci článku.

Starček vraví, že hoci mu niekedy prišlo zle z mäsa, ktoré kúpil v bufete, jeho vlastná produkcia je úplne bezpečná a konzumácia nájdených zdochlín mu nikdy nespôsobila žiadne zdravotné problémy. Hovorí, že nezje každé zviera, čo nájde, ale bol by schopný zjesť akýkoľvek druh žijúci v Británii.

profimedia
profimedia

Súťaže v príprave zrazených zvierat

Maškrtenie na zdochlinách z ciest má najsilnejšiu tradíciu v USA, v Kanade a v Spojenom kráľovstve. Na niektorých miestach sa dokonca organizujú súťaže v príprave zrazených zvierat. Malé mestečko Marlinton v Západnej Virgínii je domovom podujatia The Roadkill Cooking Festival, čo ani ďaleka nie je jediný festival svojho druhu.

Jedenie zrazených živočíchov sa môže javiť ako zábavka vyhradená pre hŕstku čudákov, čo však vôbec nie je pravda. Na niektorých miestach vo svete existujú vládne programy, ktoré sa starajú o distribúciu zrazených zvierat na konzumáciu. Napríklad na Aljaške to funguje tak, že zrazené losy sú odovzdané buď priamo ľuďom z nemajetných vrstiev, alebo sú spracované na bitúnku a využité v kuchyniach pre sociálne prípady.

Zdroje: dailymail.co.uk, wikipedia.org, bbc.com

Reagujte!
Grr Grr
1
Grr
Fuuj Fuuj
16
Fuuj
Fňuk Fňuk
2
Fňuk
Jeej Jeej
5
Jeej
Uups Uups
1
Uups
Haha Haha
0
Haha
Woow Woow
3
Woow

Komentuj post a napíš, čo si o tom myslíš!

⬇️

Pridaj komentár

Pre odoslanie komentáru sa musíte prihlásiť. Ak ešte nemáte účet zaregistrujte sa.

Mrkni aj tento článok:
Pri pripravovaní večere sa manželom z vajíčka vyliahla kačka. Rozhodli sa nechať si ju


Prihlásiť sa

Nemáte účet?
Zaregistrovať sa

reset password

Späť na
Prihlásiť sa

Zaregistrovať sa

Prosím registrujte sa na emefka.sk

Späť na
Prihlásenie
Choose A Format
Personality quiz
Trivia quiz
Dotazník
Príbeh
Zoznam
Meme
Video
Audio
Image

SLEDUJ EMEFKA

NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

SLEDUJ NA INSTAGRAME